Touche

In het kunstproject Touche ontmoetten de leerlingen van het 4de leerjaar van het Sint-Lodewijkscollege twee maanden lang enkele bewoners en bezoekers van het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Hun fragiele maar vooral bijzondere ontmoeting leidde tot een ware dansfilm.

Dans is dé kunstvorm bij uitstek om groepen die van elkaar verschillen met elkaar te laten communiceren. Nagaan hoe de twee groepen met elkaar in contact treden via beweging, vormde het uitgangspunt van Touche.

Professioneel choreograaf Benjamin Vandewalle van vzw De Batterie ging met de groep aan de slag. Hij zocht naar raakpunten en tegenstellingen tussen hen. Ze onderzochten hoe bepaalde bewegingen zich verhouden tegenover zichzelf en tegenover elkaar. Benjamin toonde aan de leerlingen en de ouderen hoe ze zich met eigen beeldtaal uit kunnen drukken. Via bewegingen gingen ze op zoek naar een dialoog, naar raakpunten, maar ook naar tegenstellingen in hun bewegingen. Samen bedachten ze manieren alles te verenigen in één choreografie.

Beweging speelt zowel bij leerlingen als bij ouderen een belangrijke rol in het leven. Waar leerlingen aangeleerd krijgen om minder te bewegen en stil te zitten op de schoolbanken, bewegen ouderen van nature minder. Zowel voor de leerlingen als de ouderen was het een unieke, waardevolle belevenis om samen te werken met een kunstenaar en met elkaar.

Professionele filmmaker Dieter Deswarte filmde hun choreografie en maakte er een heuse dansfilm van.