Reglement dynamoPROJECT
Wie kan indienen?
Enkel gefinancierde (GO!) of gesubsidieerde scholen (andere netten) door de Vlaamse Overheid ontvangen overheidsmiddelen en komen in aanmerking voor de financiële ondersteuning van dynamoPROJECT. Privéscholen en louter erkende scholen komen niet in aanmerking.
- Gewoon en buitengewoon kleuteronderwijs, gewoon en buitengewoon lager onderwijs, gewoon en buitengewoon secundair onderwijs: Iedere erkende vestigingsplaats komt in aanmerking en kan een eigen projectaanvraag indienen.
- Deeltijds kunstonderwijs: Enkel de hoofdvestigingsplaats komt in aanmerking. Een projectaanvraag voor een lesplaats dien je in via de hoofdvestigingsplaats.
- Hoger onderwijs: Iedere campus met een lerarenopleiding komt in aanmerking.
- Volwassenenonderwijs: Enkel de hoofdvestigingsplaats komt in aanmerking. Een projectaanvraag voor een lesplaats dien je in via de hoofdvestigingsplaats.
Indiendata
Je kan je project online indienen uiterlijk op:
- 15 november voor projecten die plaatsvinden tussen 1/02 en 30/06 van het daaropvolgende kalenderjaar.
- 15 mei voor projecten die plaatsvinden tussen 1/09 van hetzelfde kalenderjaar en 31/01 van het daaropvolgende kalenderjaar.
Algemene voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning moet het project:
- ingediend worden door middel van het volledig ingevulde online aanvraagformulier, dat beschikbaar gesteld wordt op de door de Vlaamse Regering aangewezen website cultuurkuur.be.
- tijdig ingediend worden, uiterlijk op
- 15 november voor projecten die volledig uitgevoerd worden tussen 1/02 en 30/06 van het daaropvolgende kalenderjaar.
- 15 mei voor projecten die volledig uitgevoerd worden tussen 1/09 van hetzelfde kalenderjaar en 31/01 van het daaropvolgende kalenderjaar.
- Heeft je school in de vorige ronde al een goedgekeurd project? Dan moet je een ronde overslaan.
- gekoppeld zijn aan het lesgebeuren. Activiteiten die plaatsvinden tijdens de middag of na de schooluren komen niet in aanmerking.
- ingediend worden per vestigingsplaats waar het project plaatsvindt (het dko en het volwassenonderwijs dienen in via hun hoofdvestigingsplaats).
- origineel zijn en dus geen kopie of herhaling van een ander project.
- langer dan 1 dag duren.
Maak je gebruik van onze financiële ondersteuning, dan vragen we je 'Met de steun van' en het logo van Cultuurkuur op te nemen in je communicatie (bv. bij brieven aan ouders) en publiciteit (affiche, flyer, uitnodiging, filmpje …) over het dynamoPROJECT.
Inhoudelijke voorwaarden
Om in aanmerking te komen moet het dynamoPROJECT voldoen aan de volgende inhoudelijke voorwaarden:
- Leerlingen en leerkrachten doorlopen samen met minimum één externe culturele partner een samenhangend en creatief traject dat stap voor stap wordt opgebouwd en de tijd krijgt om uitgediept te worden. Zo vergroten de ontplooiingskansen, de cultuurbeleving en het cultureel bewustzijn van de leerling. De leerkracht professionaliseert zich hierdoor en kan deze vaardigheden in de lessen integreren.
- Minimum één externe partner werkt met eenzelfde groep leerlingen én hun leerkracht aan een traject gedurende meerdere dagen.
- Je project loopt tijdens de lesuren en is gekoppeld aan de lessen. Activiteiten die plaatsvinden tijdens de middag of na de schooluren komen niet in aanmerking.
- Maak het op maat van je doelgroep en de cultuurvisie van de school. Het boeken van een kant-en-klaar aanbod is geen samenwerking op maat. Het is dus belangrijk dat beide partijen overleggen en hun verwachtingen op elkaar afstemmen. Laat je inspireren, maar kopieer niet letterlijk een ander project. Bouw je verder op een voorgaand project? Onderbouw dan de evolutie of verandering in je nieuwe projectaanvraag.
Elke wijziging in een goedgekeurd project (bv. het veranderen of wegvallen van een externe partner, een verschuiving bij de kosten, aanpassing van de uitvoerdata ...) moet op voorhand aangevraagd worden via dynamo [at] ond.vlaanderen.be (dynamo[at]ond[dot]vlaanderen[dot]be). De inhoud van het project mag niet veranderen. De jury keurt een project immers goed op basis van de inhoud die ze leest.
Financiële voorwaarden
Het maximale ondersteuningsbedrag voor een creatief schoolproject is 2000 euro. Deze financiële ondersteuning kan je gebruiken voor 4 soorten projectkosten:
1. Begeleiding door externe partner – max. 2000 euro
Het betrekken van een culturele partner van buiten de school brengt een unieke en verrijkende dynamiek met zich mee. Dit is de hoofddoelstelling van een dynamoPROJECT. Je mag de financiële ondersteuning dan ook maximaal gebruiken voor kosten die hiermee samengaan. Op het aanvraagformulier is er een apart onderdeel voorzien waarin je de namen van deze mensen of organisaties vermeldt.
Het streefdoel is een project waarbij leerlingen een samenhangend traject doorlopen dat gradueel opgebouwd is, dat de tijd neemt om uitgediept te worden en dat geïntegreerd is in de vakken. De externe partner stapt in een actief en creatief proces met de leerlingen en de leerkracht professionaliseert zich hierdoor.
Het boeken van een kant-en-klaar aanbod is geen samenwerking op maat. Het is dus belangrijk dat beide partijen overleggen en hun verwachtingen op elkaar afstemmen.
Zoek je nog externe partners in je buurt? Bij organisaties vind je het aanbod en de contactgegevens van heel wat mogelijke cultuurpartners.
Wanneer de externe partner vervoersonkosten rekent, hoort dat bij deze uitgavepost.
2. Door leerlingen te verwerken materiaal – max. 500 euro
Stof voor een modeproject, schildersdoeken voor een beeldend project of planken voor een designproject zijn mogelijke voorbeelden. Maak ecologische materiaalkeuzes en ga bij voorkeur voor duurzaam of recycleerbaar materiaal.
Komt niet in aanmerking:
- aankoop of huur van audiovisueel materiaal
- huur van materiaal (kostuums, decor, geluidsinstallatie …)
- huur van infrastructuur (zaal …)
- infrastructurele werken (uitgraven van een vijver, inrichting van een lokaal …)
- aankoop of huur van educatief materiaal of didactische methodes (leskoffers, handleidingen, educatieve pakketten, boekenpakketten …)
- verblijfskosten
- maaltijdonkosten of kosten voor recepties
- drukwerk of fotokopieën
- dossierkosten of administratieve kosten
- geschenken en representatieonkosten
- nascholingen of vormingen voor leerkrachten
- hardware- en softwaremateriaal
- meubilair
- verzekeringen
- auteursrechten
Denk je toch iets van deze lijst nodig te hebben voor je dynamoPROJECT? Op KlasCement vind je een overzicht van ondersteuning die wordt verleend door steden, gemeentes … waaronder (bijna) gratis materiaal.
3. Vervoerskosten van leerlingen en leerkrachten – max. 500 euro
Ga je in het kader van het dynamoPROJECT naar een culturele bestemming, dan mag je de gemaakte vervoerskosten inbrengen.
Via dynamoOPWEG kan je met groepen tot 30 personen gratis gebruik maken van de diensten van De Lijn om naar culturele bestemmingen te reizen.
Vervoersonkosten van externe partners horen niet thuis bij deze uitgavepost, wel bij uitgavepost 1 hierboven: 'Begeleiding door externe partner'.
4. Toegangsgeld – max. 250 euro
Voor een bezoek aan een culturele bestemming dat past binnen je dynamoPROJECT kan je toegangsgeld inbrengen.
Voorwaarden voor uitbetaling van het toegekende bedrag
De evaluatie van je goedgekeurde project is een verplicht onderdeel. Daarom stel je een inhoudelijk en financieel verslag op dat je uiterlijk 30 dagen na de in de aanvraag opgegeven einddatum indient. Als school ben je verantwoordelijkheid om deze twee verslagen tijdig in te dienen. Dit doe je via jouw dossier van je dynamoPROJECT op Cultuurkuur.
- In je inhoudelijk verslag evalueer je jouw project en je externe partners.
- In je financieel verslag noteer je de werkelijke kosten die je maakte voor je dynamoPROJECT. Blijf hierbij binnen de toegekende bedragen van jouw goedgekeurde dynamoPROJECT. De kosten die je maakt voor je dynamoPROJECT, schiet je eerst voor.
Pas na goedkeuring van je inhoudelijk en financieel verslag gaat Cultuurkuur over tot de terugbetaling. Ben je te laat? Dan wordt het bedrag niet meer uitbetaald.
Hoe bewijs je de kosten die je voor het dynamoPROJECT maakt?
Gemaakte kosten moeten steeds met facturen en onkostennota’s bewezen worden. Facturen kunnen maar eenmaal als bewijsstuk doorgegeven worden. Facturen en dergelijke worden bewaard op school. Deze kunnen opgevraagd worden.
Op een factuur of onkostennota moet duidelijk te lezen staan:
- De datum: deze moet dateren na de datum van de e-mail waarin bevestigd wordt dat je aanvraag is goedgekeurd en na de startdatum opgegeven in je goedgekeurde projectaanvraag.
- Een beschrijving van de gemaakte kosten, bv. schildersdoeken, lasdraad …
- Gaat het om kosten van een workshop, een activiteit, een bezoek of een vervoerskost? Dan staat de datum van die activiteit vermeld op de factuur. Deze datum valt tussen de in de aanvraag opgegeven begin- en einddatum van het project en tijdens de schooldagen, niet tijdens schoolvakanties.