Sociale effecten van cultuureducatie
Deelnemen aan culturele activiteiten heeft een positieve impact op sociale cohesie, en dit op verschillende vlakken.
Dit is een van de vaststellingen van De waarde van cultuur (2014), een studie gerealiseerd met steun van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en in samenwerking met het onderzoeksplatform Cultuur. Het onderzoeksteam bundelde verschillende studies over het effect van cultuur, en trok hieruit onder meer deze conclusie:
Deelname aan culturele activiteiten leidt zowel tot het versterken van de sociale banden binnen de eigen groep (bindende sociale cohesie) als het aanhalen van sociale banden met vreemden of onbekenden (overbruggende sociale cohesie). Bovendien genereert cultuurparticipatie de toename van sociaal kapitaal, p.120.
Wanneer we inzoomen op kunsteducatie, dan zien we dat ook daar positieve effecten op de sociale cohesie merkbaar zijn. De WHO concludeert in hun studie What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? (2019), dat de kunsten helpen om sociale cohesie te bevorderen, om bruggen te bouwen tussen verschillende groepen en om sociale ongelijkheid te verminderen.
Vanuit deze wetenschap is het dus ook niet verrassend dat cultuur en kunst heel effectieve middelen zijn om in te zetten tegen pesten, zoals dit ook het geval was met het project ‘t Zal WELzijn. Via een creatief project brachten 54 scholen de sfeer op hun school in kaart. Samen met een cultuureducatieve organisatie, die hen gratis begeleidde, hielden ze zichzelf een spiegel voor en bekeken ze hoe het gesteld was met het welbevinden in de school. Door hierrond samen te werken, werkten ze vanuit hun school preventief aan een veilig klimaat.
Dit project was een initiatief van het Overlegplatform Welbevinden van de Vlaamse Onderwijsraad, CANON Cultuurcel en Iedereen Leest om scholen en de samenleving te sensibiliseren en bewust te maken met betrekking tot de pestproblematiek.