Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Organisaties
  • Scholen
  • Subsidies
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster
Aanmelden

Kruimelpad

  1. Home
  2. Kunstkuur

Kunstkuur

Kunstkuur stimuleert de samenwerking tussen een school uit het basis-, secundair of hoger onderwijs én een nabijgelegen academie.

 

Kunstkuur is een lokale samenwerking van drie jaar tussen een academie en een school uit het basis-, secundair of hoger onderwijs met eventueel een derde externe partner. In dit filmpje vertellen leerkrachten en leerlingen over hun ervaringen met Kunstkuur in het secundair onderwijs en maak je kennis met de doelstellingen van Kunstkuur.

Een transcriptie is voorzien

Samen op weg met Kunstkuur op KlasCement!

Maakte je al heel wat interessant lesmateriaal voor jullie Kunstkuur? Ken jij handige websites of apps die je graag wil delen met Kunstkurende collega’s? Goed nieuws, met de map Kunstkuur op KlasCement is er nu ook een plaats waar je lesmateriaal kan raadplegen en delen. Voeg je eerste leermiddel toe vanuit je persoonlijke account, geef het de tag "Kunstkuur" en wij voegen het toe aan de map. 

Wil je graag lesmateriaal delen, maar weet je niet hoe dit moet? Volg dan een webinar over KlasCement. 

Lopende Kunstkuur-trajecten

  • Op 1 september 2022 starten 84 nieuwe Kunstkuren. Ben je benieuwd wie dat zijn, kijk dan even op deze lijst.
  • Op 1 september 2021 gingen 83 Kunstkuren van start.  Klik hier om de lijst met de goedgekeurde Kunstkuren 2021 te bekijken. 

  • Op 1 september 2020 gingen 104 een tweede generatie Kunstkuren van start. Hier vind je een overzicht.

  • Op 1 september 2019 gingen 98 eerste Kunstkuren van start. Hier vind je een overzicht. 

  • Restpunten:  1498. Kunstkuren die de maximale puntenenveloppe van 35 punten niet hebben aangevraagd, maar die in de loop van de samenwerking graag willen uitbreiden tot maiximaal 35 punten, vinden alle informatie over het opschalen van hun Kunstkuur in de omzendbrief Kunstkuur.

PRIKBORD

  • Nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend tussen 1 december en 15 februari
  • Heb je nog specifieke vragen over Kunstkuur, waarop je hier geen antwoord vindt? Contacteer ons.
  • Vragen over Kunstkuur in COVID-19 tijden? Hier vind je een antwoord.
  • Wil je goed voorbereid starten met je Kunstkuur? Wij helpen je graag op weg met 10 tips voor een vlotte Kunstkuur samenwerking
  • Alles wat je moet weten over regelgeving personeel en werkingsmiddelen (AGODI), kan je lezen in deze omzendbrief.
  • Experten van scholen, academies pedagogisch begeleiders, CiS-experten, cultuurexperten en lerarenopleiders dagen elkaar uit in het samen denken over leervragen en leggen zo de basis van een duurzaam netwerk. Wil je meer weten over het delend netwerk en de werking ervan, dan kan je hier alle info vinden.

Op- en neerschalen van lokale samenwerkingsinitiatieven

Lokale samenwerkingsinitiatieven die de maximale puntenenveloppe van 35 punten niet hebben aangevraagd, maar die in de loop van de samenwerking deze graag uitbreiden tot maximaal 35 punten, kunnen hiervoor via mail een gemotiveerde aanvraag indienen naar kunstkuur [at] ond.vlaanderen.be. Deze aanvraag tot opschalen moet naast duidelijke verwijzing naar het samenwerkingsinitiatief met titel, nummer en de namen van de instelling voor deeltijds kunstonderwijs net als de partnerschool omvatten en moeten ingediend worden voor 15 februari. Lokale samenwerkingsinitiatieven kunnen ook hun samenwerking op een gelijkaardige wijze neerschalen om waardoor ze hun samenwerkingsinitiatief beperken in punten. Ook deze aanvraag tot neerschalen moet ingediend worden voor 15 februari.

Er moet duidelijk worden geargumenteerd waarom deze uitbreiding of vermindering wordt aangevraagd en welke impact deze uitbreiding op het lokaal samenwerkingsinitiatief zal hebben. Er mag evenwel niet geraakt wordt aan de essentie van het door de minister goedgekeurde samenwerkingsinitiatief.

Het komt aan de bevoegde dienst van het beleidsdomein onderwijs en vorming toe, deze uitbreiding al dan niet toe te kennen, in zoverre er restpunten zijn van vorige beoordelingsrondes. volgens art. 3, §2 van het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs. Deze aanpassing gaat van kracht vanaf het schooljaar volgend op 15 februari van indiening van de aanvraag.

Deze informatie is ook opgenomen in de omzendbrief Kunstkuur.

 
 
 
 

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de criteria voor een Kunstkuuraanvraag?

Kunstkuuraanvragen worden beoordeeld op basis van volgende criteria: 

  1. De wijze waarop het delen, aanwenden en verhogen van expertise tussen leerkrachten en eventueel een externe partner op de klasvloer tot stand komt.
     
  2. Het aanwezig zijn van een gezamenlijke inschatting van de beginsituatie inzake kunst- en cultuureducatie van de school voor basis-, secundair of hoger onderwijs, daarbij kan het voorstel zich baseren op de eerdere kunsten cultuurervaringen van de school.
     
  3. De mate waarin het voorstel tegemoetkomt aan de specifieke behoeften en context van de scholen, de instellingen voor hoger onderwijs en de academie in kwestie.
     
  4. Het potentieel van het voorstel om leerlingen basis- of secundair onderwijs naar het deeltijds kunstonderwijs toe te leiden.
     
  5. De mate waarin de leeractiviteiten die het cultureel bewustzijn en de culturele expressie verhogen, worden geïntegreerd in, of aansluiten bij de reguliere lespraktijk van de scholen of de instellingen voor hoger onderwijs in kwestie.
     
  6. Het procentueel aandeel van leerlingen die beantwoorden aan de leerlingenkenmerken, vermeld in artikel 78, § 1, 1°, van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, of de gelijkekansenindicatoren, vermeld in artikel 225, § 1, en artikel 233 § 1 van de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010 of de deelname van een school voor buitengewoon onderwijs aan het samenwerkingsinitiatief.
     
  7. De relevante deelname van een externe partner aan het samenwerkingsinitiatief wordt beoordeeld volgens de criteria, vermeld in 1° tot en met 5°.
     
  8. De deelname van een academie en een school of instelling voor hoger onderwijs, of beide, die nog niet eerder deelnamen aan een lokaal samenwerkingsinitiatief.
     
  9. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling van de lokale samenwerkingsverbanden over de verschillende onderwijsnetten.

De criteria van Kunstkuur zijn openomen in het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs.

 

Met hoeveel academies /scholen kan een school/academie samenwerken?

Eén school, meerdere academies

Een school kan een samenwerking aangaan met verschillende academies. Per samenwerking moet een nieuwe aanvraag ingediend worden. Een scholengemeenschap kan dus niet één aanvraag indienen voor alle scholen. Een school kan per vestigingsplaats een aanvraag indienen, telkens voor max. 35 punten.  

Bijvoorbeeld: Een school kan samenwerken met een academie voor muziek en woord. Deze samenwerking kan voor max. 35 punten. Daarnaast kan diezelfde school ook een aanvraag indienen met een andere academie Beeldende kunst. Deze nieuwe samenwerking kan ook voor maximum 35 punten. 

Eén academie, meerdere scholen

Ook een academie kan met meerdere scholen samenwerken. In tegenstelling tot de partnerschool, kan een academie enkel een Kunstkuuraanvraag indienen vanuit de hoofdvestiging. Een deelvestiging moet een Kunstkuuraanvraag dus steeds indienen via de hoofdvestiging.

Let op, Kunstkuur is een samenwerking op maat van de beide partners. Een aanvraag dient dus steeds afgestemd te zijn op de noden en specifieke beginsituatie van beide partners. 

Welke leerkracht(en) kan ik aanstellen in een Kunstkuurinitiatief?

Wie?

Een leerkracht die wordt aangesteld voor uren in een Kunstkuur-initiatief is een leerkracht die verbonden is met een academie. De leerkracht kan tijdelijk, TADD of vastbenoemd zijn. Een academie kan bijgevolg ook iemand nieuw aanwerven die over het geschikte profiel beschikt. Er is geen voorrangsregeling in het geval van Kunstkuur.

De leerkracht wordt aangesteld in een gelijkstellingsvak. De aanstellingen zijn enkel mogelijk in het ambt van leraar. Voor de aanstelling van de leraars zijn de bekwaamheidsbewijzen van de bestaande vakken van toepassing.

Hoeveel?

De uren van de puntenenveloppe mogen verdeeld worden over verschillende tijdelijke betrekkingen. Zolang het maximum van 35 punten niet wordt overschreden. In de aanvraagapplicatie is een tool geïntegreerd die automatisch berekent hoeveel punten er werden gebruikt en nog te verdelen zijn. 

Zie volgende overzichtstabel voor de mogelijke combinaties. 

Enkele opmerkingen:

Scholen en academies zijn zich er best van bewust dat ze gericht kiezen voor leerkrachten die op de hoogte zijn van de criteria die verbonden zijn aan Kunstkuur. 

De klasvloer wordt door de leraar van de school en de academie gedeeld. Dit impliceert dat er momenten van overleg nodig zijn over de te bereiken doelen en de aanpak van de lessen én er de nodige tijd wordt voorzien voor reflectie en bijsturing.

 

De concrete en recente regelgeving voor Kunstkuur inzake personeel vind je in de omzendbrief van AGODI. 

 

 

Hoe vind ik een academie die met onze school wil samenwerken?

1. Analyseer je beginsituatie en ga na wat jullie noden en behoeften zijn 

Voor je een aanvraag indient, is het belangrijk om de noden van de school én de academie in kaart te brengen. Betrek je team hierbij. Denk bewust na over je redenen om te starten met Kunstkuur.

Waarom willen wij ermee starten? Wat verwachten wij ervan? Wat zijn de noden? Binnen welke studierichting of opleidingen wil je leerlingen aantrekken als academie?

Ga samen op zoek naar een invulling die door het hele team gedragen wordt.

2. Zoek een academie of school om mee samen te werken

Kies een domein/studierichting en opleiding/vak waar je mee aan de slag wilt als academie of school. Er is een groot en verscheiden aanbod binnen de verschillende studierichtingen. Ga via de scholenzoeker op Cultuurkuur op zoek naar een academie of school in jouw regio. Een overzicht van het aanbod in het dko vind je hier. 

3. Nodig elkaar uit voor een verkennend gesprek

Wissel duidelijk jullie concrete noden en wensen uit. Alleen zo kan een samenwerking slagen. Betrek ook voldoende je team bij deze verkennende gesprekken. Dit is essentieel voor het slagen van een intense driejarige samenwerking tussen leerkrachten van de academie en de partnerschool. 

Gebruik zeker het plan van aanpak en haal inspiratie uit andere voorbeelden.

4. Kies of je al dan niet gaat samenwerken met een culturele partner

Een externe partner toevoegen aan een Kunstkuur traject is niet verplicht. Toch kan het inhoudelijk een grote meerwaarde betekenen voor een Kunstkuur traject. Bespreek samen met de academie of partnerschool waar jullie nog extra op willen inzetten en waar een derde externe partner interessante expertise kan toevoegen aan jullie samenwerking. 

Op Cultuurkuur vind je een overzicht van cultuureducatieve organisaties.  

5. Wordt subsidiebeheerder van je schoolpagina 

Om een Kunstkuur te kunnen aanvragen en opvolgen moet je subsidiebeheerder zijn van je schoolpagina. Zorg er dus voor dat er zowel bij de academie als bij de partnerschool iemand subsidiebeheerder is van de schoolpagina.

Hier vind je een stappenplan voor hoe je subsidiebeheerder kan worden van jouw schoolpagina. 

6. Start een aanvraag en dien je aanvraag samen in 

Een academie en partnerschool dienen samen een aanvraag in. Beide partners werken aan het dossier en dienen het samen in door beiden het dossier te ondertekenen. Op Cultuurkuur vind je een stappenplan voor hoe je een dossier kan starten en indienen.  

Een dossier indienen kan jaarlijks van 1 december tot 15 februari.  

 

Hoe doe je met z'n tweeën een aanvraag? (stappenplan)

Kunstkuur is een samenverhaal. Het indienen van een Kunstkuur gebeurt steeds in overleg met de beide partners (school en academie).  Elk van de partners kan de aanvraag starten maar heeft de andere partner nodig om uiteindelijk samen één aanvraag in te dienen. 

Vraag aan je contactpersoon op de partnerschool om subsidiebeheerder te worden.

Deed je partnerschool al eerder mee aan een dynamoPROJECT of dynamoOPWEG? Dan hebben ze al een subsidiebeheerder op de school. Anders moet de persoon die het project op de school gaat trekken een aanvraag doen om subsidiebeheerder te worden. Een school mag meerdere subsidiebeheerders hebben. Hier vind je een stappenplan voor wie voor de eerste keer aanmeldt en subsidiebeheerder wil worden.

Beide scholen schrijven samen aan dezelfde aanvraag. 

Spreek af wie met de aanvraag start. Wanneer je het aanvraagformulier geopend hebt, zie je een adres staan in de adresbalk van je browser. Dit adres is voor beide scholen hetzelfde. Geef dat webadres door aan allle betrokken subsidiebeheerders.

afbeelding van adresbalk browser

Hoe nodig je een andere school uit?

1. Kopieer de link vanuit je formulier naar het klembord van je computer.

animate link kopieren

2. Open je e-mailprogramma (Outlook, GMail, enz...). Schrijf een bericht naar je contactpersoon op de andere school. Plak daarin de link naar jullie aanvraagformulier. Vaak is er in het menu een optie voorzien om tekst te plakken. Tekst plakken (Paste) kan je ook met Ctrl+V (Windows) of Cmd+V (Mac).

animatie link plakken

3. Verstuur de e-mail zelf naar je contactpersoon op de andere school. Wanneer deze persoon op de link in de e-mail klikt, krijgt hij je aanvraag te zien, met daarbij een uitnodiging om ook deel te nemen aan deze zelfde aanvraag. Bovenaan zal dan zowel ‘partnerschool’ als ‘academie’ ingevuld zijn.

animatie deelnemen

Vanaf nu werken jullie samen verder aan dezelfde aanvraag. 

Twee subsidiebeheerders ondertekenen.

Wanneer alle velden correct zijn ingevuld, krijgen jullie dan onderaan een uitnodiging om beiden te ondertekenen. Pas wanneer voor beide scholen een subsidiebeheerder ondertekend heeft, is de aanvraag in orde. Het uitroeptekentje dat nu nog voor elke aanvraag op je Kunstkuur startpagina verschijnt, zal dan verdwijnen

 

 

Kan ik een gemeenschappelijke aanvraag voor verschillende scholen insturen?

Je kan geen aanvraag indienen voor een gemeenschappelijk project. Het is steeds een 1 op 1 relatie, 1 school met 1 academie. Daarbij is het essentieel om rekening te houden met de noden en de specifieke beginsituatie van iedere school. Wetende dat elke school zijn eigenheid en eigen cultuur heeft.

Wel kan je meerdere aanvragen indienen. Zo kan een academie samenwerken met meerdere scholen en kan ook een school samenwerken met meerdere academies. Een academie kan enkel een aanvraag indienen vanuit de schoolpagina van de hoofdvestiging. Een school kan een aanvraag indienen vanuit de verschillende vestigingen. Per aanvraag kunnen max. 35 punten aangevraagd worden.

Indien je meerdere Kunstkuuraanvragen indient en deze inhoudelijk verbonden zijn met elkaar of eenzelfde groep leerlingen als doelgroep hebben, moet dit in ieder dossier vermeld worden bij de omschrijving van jullie samenwerking. 

 

 

 

 

Mag ik de dynamoOPWEG, dynamoPROJECT en Kunstkuur combineren?

Dat mag: dynamoOPWEG, dynamoPROJECT kunnen zonder problemen worden gecombineerd met Kunstkuur. Je kan ze los van elkaar aanvragen en cumulatief inzetten. Zo versterken ze elkaar.

Bijvoorbeeld:

  • Bij een dynamoPROJECT kan je gratis met dynamoOPWEG met De Lijn naar het museum of de schouwburg.
  • Bij een Kunstkuur kan je met een dynamoPROJECT een extra kunstenaar betrekken. Bijvoorbeeld: een leerkracht van het 6de leerjaar werkt samen met een beeldend kunstenaar uit de academie, samen willen ze extra expertise opdoen om hun werken om te zetten in stop-motion. Daarvoor schakelen ze via dynamoPROJECT een extra kunstenaar in om hen te ondersteunen in de klas.
  • Bij een Kunstkuur kan je via dynamoOPWEG zo vaak als nodig naar de academie rijden met de bus of tram van De Lijn.
 

Waarom Kunstkuur?

Lees meer over de kansen die Kunstkuur biedt.

Bereid je goed voor

Lees wat belangrijk is om te doen voor je een aanvraag indient.

Voorwaarden

Waar let je op bij het opstellen van een aanvraag?

Administratieve info

Vind hier meer achtergrond over personeel, puntenenveloppes en werkingsbudget.

Veelgestelde vragen

Lees onze FAQ.

Inspiratie nodig?

We verzamelden een aantal bruikbare voorbeelden

Kunstkuurbox

Nuttige documenten

Delend netwerk

Nuttige documenten

Succesvol samen onderweg

Kunstkuur brengt twee leerkachten gedurende enkele lesuren samen voor de klas. Tien tips.

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
Leerlingen tonen zelfgemaakte automaton

Kunst en techniek gaan hand in hand in de wondere wereld van automata

Leerlingen nemen beelden op op speelplaats

Plaatselijk erfgoed en persoonlijke identiteit vinden elkaar in dit boeiende filmproject

Leerlingen experimenteren met Imaginarium

Hoe werk je aan taalontwikkeling en emotionele vaardigheden? Deze school koos voor out of the box sprookjestheater!

In de kijker

Toon alle tips →
taal(bevordering) en taalstimulatie
c) Michiel Devijver en Iedereen Leest

Een Leesoffensief voor Vlaanderen

bus van DE Lijn met leerlingen rijdt voorbij kunstwerken

dynamoOPWEG voor Zomerscholen

Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022 en winnaars Poëziesterren 2022 zijn bekend!

Vrouw die zich in,kunstmuseum bevindt

10 x eropuit in de zomer

"

Infosessie dynamoPROJECT | woensdag 5 oktober 2022

Kunstkuur
Meisje houdt verfborstels voor gezicht

Kunstkuur in het secundair onderwijs - Verhalen uit de praktijk

Cultuur op school begint hier

Activiteiten

Wil je een cultuureducatieve activiteit of uitstap organiseren met je klas?

Ontdek alle activiteiten

Cultuurpartners

Op zoek naar een organisatie die samen met jouw school of klas een project wil uitwerken?

Zoek een cultuurpartner

Subsidies

Wil je financiële of logistieke steun aanvragen voor jouw cultuureducatief project?

Ontdek alle subsidies

Jouw aanbod

Organiseer je zelf culturele activiteiten of creatieve projecten op maat van scholen?

Maak je aanbod bekend

Voor leerkrachten

  • Inspiratie
  • Dynamo subsidies
  • Andere subsidies
  • School zoeken
  • Boekentips
  • Reviews van leerkrachten

Voor organisatoren

  • Activiteit toevoegen
  • Organisatiepagina maken
  • Organisatiepagina bewerken
  • Culturele bestemming worden

Over cultuurkuur.be

  • Over het project
  • Veelgestelde vragen
  • Contact
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook
  • Privacy
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Cookies

Een initiatief van

  • CANON Cultuurcel
  • publiq
  • Vlaanderen is cultuur en onderwijs