U bent hier:

Veelgestelde vragen

Voor organisatoren

 

Een pagina voor jouw organisatie aanmaken doe je eenvoudig via deze link.

Op je organisatiepagina laat je scholen weten waar je organisatie voor staat en welke activiteiten en projecten je aanbiedt. Je geeft aan rond welke thema’s je werkt, welk werkingsgebied je bestrijkt, of je projecten op maat uitwerkt, en of je al dan niet naar een school toegaat. Je kan ook activiteiten toevoegen en die laten verschijnen op je pagina.

Je kan de pagina personaliseren met een logo, een omslagfoto en een slogan.

Update je pagina regelmatig zodat leerkrachten steeds de meest recente (contact)informatie kunnen terugvinden.

Meld je aan op Cultuurkuur.

 

Ga naar je pagina en klik rechts bovenaan op 'Beheer pagina’

 

Kies ‘Details & Layout’. Daar kan je de beschrijving aanpassen, foto's toevoegen enzovoort.

Op jouw persoonlijke pagina kan je jouw organisatie of school uitvoerig beschrijven. Ik wil nu een pagina aanmaken.

Je kan deze pagina personaliseren met een logo, een omslagfoto en een slogan. Naast vaste informatie zoals adres en openingsuren, kan je ook opgeven rond welke thema’s je werkt, welk werkingsgebied je bestrijkt, of je ook naar een school toegaat en of je projecten op maat uitwerkt voor scholen. Al jouw activiteiten (die je hebt ingevoerd in de UiTdatabank) staan op deze pagina. Meer informatie over activiteiten toevoegen

Cultuurkuur verzamelt cultuureducatief aanbod voor scholen.

Dit omvat aanbod dat sterk gelinkt is met de thema's: kunst & cultuur, erfgoed, taal of wereldburgerschap. 

 • aanbod voor scholen tijdens de schooluren
 • aanbod na de schooluren dat expliciet wordt opengesteld naar scholen (vb. enkele specifieke vrije avondvoorstellingen in het cultuurcentrum)
 • aanbod op aanvraag, bijvoorbeeld workshops of lezingen. Meer informatie over het invoeren van aanbod zonder tijd en/of locatie

 Wat mag niet?

 • aanbod rond verkeer, techniek (STEM), welzijn (bv. pesten), gezondheid ... zonder link met kunst cultuur, erfgoed, taal of wereldburgerschap
 • aanbod rond milieu-educatie zonder link met kunst cultuur, erfgoed, taal of wereldburgerschap. Meer informatie over MOS (milieu op school)
 • sportaanbod zoals een scholenveldloop
 • opendeurdagen van scholen voor ouders

 

 

 

Activiteiten toevoegen doe je via www.uitdatabank.be. Ze verschijnen op de cultuurkuur-pagina van jouw organisatie nadat je ze eraan gekoppeld hebt.

Je kan zowel activiteiten invoeren die een vaste locatie en datum hebben als ‘boekbare’ activiteiten waarbij de locatie en datum in overleg met de school worden bepaald.

Meld je aan op www.uitdatabank.be en klik op 'invoeren'.

* Activiteiten met locatie en datum
Geef in stap 2 aan wanneer de activiteit doorgaat.
Vul in stap 3 in waar je je activiteit organiseert door eerst een gemeente te selecteren, en nadien een locatie te selecteren of toe te voegen.

* Activiteiten zonder locatie en datum
Kies in stap 2 voor de optie ‘vaste dagen per week en vink  'start- en einddatum' uit. In de beschrijving (stap 5) geef je later aan dat geïnteresseerden contact kunnen opnemen via de vermelde contact- en reservatie-informatie.
Geef in stap 3 het adres van je organisatie in. In de beschrijving (stap 5) vermeld je nadien dat je organisatie ook op verplaatsing komt, na overleg via de vermelde contact- en reservatiegegevens.

  Selecteer bij ‘toegang’ in stap 5 ’specifiek voor scholen’.

Na het publiceren van je activiteit in de UiTdatabank, krijg je een ‘Doorgaan’-knop te zien.

Klik hierop en koppel zo je activiteit aan je cultuurkuur-pagina. Let er op dat je de juiste naam (de volledige naam) van de organisatie selecteert of intypt.

Voeg nadien bijkomende informatie voor scholen (zoals onderwijsniveau en leerdoelen) toe.

 

Scholen kunnen gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen via het subsidieprogramma dynamoOPWEG. Musea, cultuurcentra en gemeenschapscentra maar ook bibliotheken, academies en bioscopen kunnen zich registreren als culturele bestemming. Deze bestemmingen engageren zich om een school gastvrij te ontvangen en hen wegwijs te maken in hun culturele en educatieve werking.

Op cultuurkuur.be kan je de culturele bestemmingen herkennen aan de hand van het buslogo bij organisaties.

 Meer informatie over dynamoOPWEG (gratis vervoer naar een culturele bestemming).

 

 

 

Ben je een culturele organisatie en wil je graag dat scholen gratis met De Lijn naar je toe kunnen komen (via het subsidieprogramma dynamoOPWEG) ?
Maak eerst een organisatiepagina aan op Cultuurkuur.   

Neem vervolgens contact op met CultuurNet via vragen [at] cultuurkuur.be. Dan maken we van jouw organisatie een culturele bestemming. Zodra dit in orde is, verschijnt achter de naam van je organisatie het buslogo. Scholen kunnen vanaf dan via je pagina een aanvraag doen voor gratis vervoer met De Lijn.

 

Als je een activiteit hebt die op afspraak plaatsvindt (vb. een workshop), kies je in stap 2 voor de optie ‘vaste dagen per week’. Je vinkt 'start- en einddatum' uit en vermeldt in stap 5 in je beschrijving dat de datum in overleg met de school bepaald kan worden. Vergeet in dat geval niet je contact- en reservatiegegevens in te vullen, zodat mensen weten hoe ze je kunnen bereiken.

 

Geef in stap 3 het adres van je organisatie in. In de beschrijving (stap 5) vermeld je nadien dat je organisatie ook op verplaatsing komt, na overleg via de vermelde contact- en reservatiegegevens.

Mogelijk heeft je organisatie een automatische koppeling met de UiTdatabank. In dat geval kan je via die weg het aanbod voor scholen op cultuurkuur laten verschijnen en hoef je ze niet manueel in te voeren.

Bij vragen hierover kan je mailen naar vragen [at] cultuurkuur.be.

Een schoolpagina beheren

Je kan jouw scholenpagina opzoeken via deze zoekfunctie.

Als je een subsidie wil aanvragen, medewerker wil worden van een schoolpagina of beheerder van die pagina, moet je eerst je schoolpagina opzoeken. Alle scholen van Vlaanderen en Brussel hebben hun eigen pagina op Cultuurkuur. 

Tip: zoek eerst binnen je postcode en dan pas naar de ‘officiële’ naam. Als dit niet lukt, probeer dan eens te zoeken op straatnaam of gebruik het jokerteken * om te zoeken op een deel van de naam.

Tip: probeer ook andere schrijfwijzes. "Sint-leocollege" kan ook geschreven worden als "st-leocollege", of "OLV van Vreugde" als "O.L.V. van Vreugde". Of probeer GBS of Gemeentelijke Basisschool. De schoolnaam is steeds de officiële schoolnaam zoals deze is opgenomen in de onderwijsdatabank. 

Om een dynamoOPWEG of een dynamoPROJECT aanvraag te doen, moet je profiel gelinkt zijn aan de pagina van jouw school.

 • Zoek je school
 • Klik op "Ik werk hier".
 • Daarna krijg je automatisch de vraag om beheerder te worden van deze pagina.
 • Je kan ook via "Beheer pagina's" een aanvraag indienen om beheerder te worden.

Van zodra je beheerder bent krijg je op de schoolpagina een extra blok met beheersopties:

 • medewerkers en rollen beheren
 • contactinformatie aanpassen
 • ...

De beheersaanvragen voor scholen worden verwerkt door CANON Cultuurcel. Vragen hierover kunnen gesteld worden aan canon [at] ond.vlaanderen.be

Handleiding 'je schoolpagina aanpassen'

Je collega's moeten een profiel hebben op cultuurkuur.be. Via het paginabeheer  kan je bij "Beheer medewerkers en rollen" de gebruikersnaam opzoeken en klikken op "Voeg toe als medewerker".

Subsidies dynamo

Met dynamoPROJECT kan je een subsidie aanvragen om je creatief project op school te ondersteunen.

Meer informatie kan je hier nalezen.

Om een aanvraag te doen voor een dynamoPROJECT moet je eerst beheerder worden.

Met dynamoOPWEG kan je gratis busvervoer aanvragen naar culturele bestemmingen met De Lijn.

Meer informatie lees je hier.

Het logo van cultuurkuur moet telkens opgenomen worden in de communicatie (bv. bij brieven aan ouders) en publiciteit (affiche, flyer, uitnodiging …) in verband met dynamoPROJECT.

Wanneer je communiceert over een uitstap met dynamoOPWEG, gebruik je in de communicatie ook het logo van De Lijn

 

logo cultuurkuur

Logo cultuurkuur

Gebruik het logo in elke communicatie over dynamoPROJECT.

download .JPG

logo De Lijn

Logo De Lijn

Gebruik wanneer je communiceert over een uitstap met dynamoOPWEG.

download .JPG

logo cultuurkuur

Alle logo's in een .zip bestand

Verschillende achtergrondkleuren. Verschillende bestandsformaten. Ook .eps en .ai

Verticaal logo

Horizontaal logo zonder ondertekst

Horizontaal logo met ondertekst

Scholen kunnen gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen via het subsidieprogramma dynamoOPWEG. Musea, cultuurcentra en gemeenschapscentra maar ook bibliotheken, academies en bioscopen kunnen zich registreren als culturele bestemming. Deze bestemmingen engageren zich om een school gastvrij te ontvangen en hen wegwijs te maken in hun culturele en educatieve werking.

Op cultuurkuur.be kan je de culturele bestemmingen herkennen aan de hand van het buslogo bij organisaties.

 Meer informatie over dynamoOPWEG (gratis vervoer naar een culturele bestemming).

 

 

 

Culturele bestemmingen herken je aan het buslogo. Naar deze organisaties kan je gratis met De Lijn met dynamoOPWEG.

Je kan zoeken in de lijst van organisaties. Staat het busje bij de organisatie, dan kan je een dynamoOPWEG-subsidie aanvragen en gratis naar deze locatie reizen. 

Zoek een cultuurorganisatie.

Elke onderneming (en dus ook elke school) is ingeschreven in  de Kruispuntbank van Ondernemingen. Elke vestiging (ook de hoofdvestiging) krijgt daar een uniek nummer toegewezen. Voor bijna alle scholen begint dit nummer met 2, daarna volgen drie groepjes van telkens 3 cijfers. Bijvoorbeeld 2.212.230.104

Iemand die op je school de boekhouding verzorgt, kan je zeker helpen aan dit nummer. Zelf opzoeken kan op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen op basis van het adres van je school:

 

Je komt terecht op een pagina met alle vestigingen. Daar kies je het nummer van jouw vestiging:

vestingingsnummer 

 Dit nummer plaats je in het formulier.

 

Ja, er zijn heel wat steden, gemeentes, fondsen,... die ook subsidies verlenen aan scholen die culturele projecten op zetten. 

Deze staan gebundeld in een een handig overzicht (in samenwerking met Klascement). 

Als je dynamobeheerder bent, kan je een aanvraag doen voor dynamoOPWEG of dynamoPROJECT.

 • Je moet eerst beheerder worden van je schoolpagina
 • Op je schoolpagina verschijnt dan automatisch de optie 'wil je zelf dynamobeheerder worden' en dan kan je een aanvraag doen.
 • De aanvraag wordt verstuurd naar het algemene e-mailadres van de school. De beheerder van deze mailbox (secretariaat of directie) moet je aanvraag goedkeuren door op de link in de e-mail te klikken. Krijg je dit bericht op het algemene e-mailadres niet? Neem dan contact op met CANON Cultuurcel en we passen het algemene e-mailadres aan (canon [at] ond.vlaanderen.be).

Liever stap voor stap? Lees dan de handleiding 'inloggen, registreren, je schoolpagina vinden en dynamobeheerder worden'

Wil je meer informatie over de status van je aanvraag? Het je een vraag rond uitbetalingstermijnen of het evaluatieverslag? 

Hiervoor kan je terecht bij CANON (canon [at] ond.vlaanderen.be). 

Om je makkelijker te kunnen helpen, kan een medewerker van Cultuurkuur je vragen naar het webadres van jouw schoolpagina op deze website. Hoe vind je dit?

Zoek je schoolpagina op Cultuurkuur. Wanneer je je eigen schoolpagina op Cultuurkuur bezoekt, verschijnt het adres automatisch in de adresbalk van je browser. Het adres begint steeds met www.cultuurkuur.be/agenda/g/ en eindigt met een reeks letters en cijfers.

Gratis met De Lijn via dynamoOPWEG kan enkel tijdens de daluren. Indien u toch vroeger wil vertrekken of tijdens de spitsuren (15.30u - 18.30u) wil terugkeren, dan moet u voor die verplaatsing gebruik maken van het betalende aanbod van De Lijn voor leerlingenvervoer

De heenreis betalend via De Lijn en de terugreis gratis via dynamoOPWEG? Dat kan. Geef 9.00u als vertrektijdstip op in het aanvraagformulier op deze website. Bij het vertrek toon je het betalende ticket aan de buschauffeur en je zegt dat je voor de terugreis wel gebruik zal maken van de gratis dagpas via dynamoOPWEG.  

De heenreis gratis via dynamoOPWEG en de terugreis tijdens de piekuren? Dat kan ook op dezelfde manier.  

Ik wil gratis naar een centrum voor natuureducatie of naar een organisatie die een educatief aanbod heeft in verband met milieu. Kan dat?

 

Met dynamoOPWEG kan u gratis naar een culturele bestemming.

Om een milieu-educatieve bestemming te bereiken kan je via Milieuzorg op school (MOS) een gratis MOS-bus- en trampas krijgen. Vul daarvoor het aanvraagformulier in van de provincie waarin je school gelegen is, ten minste 10 dagen voor de reis. 

Lijst met organisaties met een milieu-en/of natuureducatief aanbod

Gratis vervoer via dynamoOPWEG is bedoeld voor een verplaatsing met de klas naar een culturele bestemming. In afspraak met De Lijn hebben we het maximum vastgelegd op 30 personen per rit (met begeleiders inbegrepen).

Mag je dan meerdere aanvragen indienen, telkens voor een andere klas

Dit kan voor De Lijn alleen als het gaat om afzonderlijke ritten

Klas 3A neemt om 9.05u de bus naar de bib en keert om 11.10u terug.

Klas 3B kan dan met de bus van 10.05u naar de bib en keert om 12.10u terug.

In dat geval vraag je voor elke klas apart een dynamoOPWEG aan. Raadpleeg de routeplanner van De Lijn. Vermeld voor elke klas het juiste tijdstip van de heen- en terugreis en het nummer van de rit in je aanvraag.

Het is niet toegelaten om met meer dan 30 personen dezelfde busrit of tramrit te nemen. De Lijn heeft voor deze verplaatsingen wel een (betalend) aanbod voor leerlingenvervoer.

 

 

Je kan deze Powerpointpresentatie gebruiken. 

Onderstaand filmpje geeft een kort overzicht. Op ons YouTube-kanaal vind je meer voorbeelden.

 

Aanmelden en registreren

Je kan je profielgegevens zoals je e-mailadres eenvoudig aanpassen. 

Dat kan via deze link, of door op je gebruikersnaam in de balk bovenaan te klikken. Een menu opent, waar je op "Mijn profiel bewerken" klikt.

Achter de tab ‘logingegevens’ kan je je gebruikersnaam en e-mail zien.

De door jou gekozen gebruikersnaam maakt je binnen onze diensten uniek. Het is bijgevolg niet mogelijk om je gebruikersnaam te wijzigen. 

Andere gegevens zoals je e-mailadres kan je wel aanpassen.

 

Je kan je paswoord eenvoudig resetten via deze link. Geef je e-mailadres op en je ontvangt een e-mail met verdere instructies.
Je kan ook steeds je paswoord wijzigen via je profiel.

Met UiTiD kan je je aanmelden op verschillende websites, zoals UiTdatabank.beCultuurkuur.be en UiTinVlaanderen.be via een beveiligde verbinding. 
Log met je UiTiD in op Cultuurkuur.be. Zo kan je pagina’s van organisaties en scholen volgen en aangeven dat je werkt voor een organisatie of school.