Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren voor basisscholen

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren geven bijzondere kinderpoëzie een prominente plaats op school.

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille, leerlingen uit het basisonderwijs kennen 4 Poëziesterren toe. De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen.

In 2018 stemden maar liefst meer dan 32 000 jonge lezers mee! In Karrewiet vertelt een deelnemende klas uit Molenbeek wat een gedicht zo bijzonder maakt.

Edward van de Vendel won in 2014 de Gouden Poëziemedaille met Ik juich voor jou. In dit filmpje bedankt hij voor deze eervolle prijs! 

Editie 2020

De volgende editie loopt van 11 tot 15 mei 2020 (uitstel omwille van de coronamaatregelen) . Leden van de jury 2020:

Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Kathleen Meersseman (dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent: collectie  lager onderwijs, kinder-en jeugdliteratuur - en poëzie), Bieke Verlinden (taal- en boekenjuf lager onderwijs), voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel), Kay Lambrechts (CANON Cultuurcel)

Op woensdagnamiddag 3 juni 2020 worden in het CC Deurne de winnaars bekend gemaakt: welke bundel krijgt de Gouden Poëziemedaille? Welke gedichten krijgen een Poëziester? Die dag kan je ook deelnemen aan het Netwerk Lezen op School en de prijsuitreiking van de Beste Boekenjuf/Boekenmeester. Meld je aan en moedig andere geïnteresseerden aan om ook in te schrijven!

Blijf je graag op de hoogte van toekomstige acties rond lezen en leesplezier? Schrijf je dan hier in op de cultuurkuur nieuwsbrief! 

Hoe verlopen de Poëziesterren?

Per graad van de lagere school ontvang je vijf gedichten, voor de kleuterklas ontvang je er drie. Deze werden geselecteerd door een vakjury uit poëziebundels van de afgelopen twee jaar. Hieruit kiezen jouw leerlingen hun Poëziester.

Op school ontvang je met de post voor elke deelnemende klas de gedichten op A3-formaat en een gedetailleerde lesbrief zodat je vlot aan de slag kan! Tijdens de stemweek, die loopt in de week van 21 maart (Wereldpoëziedag), lees en bespreek je de gedichten met je klas. Op het einde van de week bepalen je leerlingen welk gedicht hun favoriet is. De resultaten van die stemming geef je door via het online stemformulier.

De vier winnende gedichten worden bekroond met een Poëziester. Er worden kant-en-klare lestips bij gemaakt en ze worden vormgegeven door een illustrator in een poëzieposter. Het eindresultaat krijg je als deelnemende school opgestuurd om poëzie een vaste plek te geven op school.

Editie 2018

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Bette Westera met Was de aarde vroeger plat?, Gottmer.

De Poëziesterren gingen naar:

 • Kleuters: Bette Westera met Panda uit Aap beer zebra, Gottmer.
 • 1ste graad: Floortje De Backer met Zusje uit Verloren sokken en andere problemen, Uitgeverij Vrijdag.
 • 2de graad: Bette Westera met Wat was er eerder, de kip of het ei? uit Was de aarde vroeger plat?,Gottmer.
 • 3de graad: Edward van de Vendel met De zee is een schilder uit De zombietrein en andere stripgedichten, Querido.

 

De winnende gedichten kregen vorm op vier posters, geïllustreerd door Fatinha Ramos. Elke Vlaamse basisschool ontvangt de posters gratis. Zolang de voorraad strekt kan je de posters bijbestellen bij Poëziecentrum.

Van het gedicht Kan je door de tijd reizen uit de winnende bundel maakte designer Niels Depoorter samen met M.O.T.O. een animatiefilmpje. 

 

Lestips

Bij de winnende bundel en gedichten werden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

 

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

Editie 2016

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Bette Westera met Doodgewoon, Gottmer.

De Poëziesterren gingen naar:

 • Kleuters: Geert De Kockere met Ben je blij? uit Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn.
 • 1ste graad: Geert De Kockere met Monsters uit Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn.
 • 2de graad: Joke van Leeuwen met Anders uit Mooi boek, Querido.
 • 3de graad: Bette Westera met Altijd overal uit Doodgewoon, Gottmer.

 

Fraai vormgegeven door illustrator Mattias De Leeuw werden de gedichten op poster gezet.

De 4 poëzieposters van 2016

 

Eén gedicht, Altijd Overal, uit de winnende bundel van Bette Westera werd op muziek gezet door Tom Kestens.

 

Lestips

Bij de winnende bundel en gedichten werden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

Editie 2014

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel met Ik juich voor jou, Querido

De drie Poëziesterren gingen naar:

 • 1ste graad: Erik van Os & Elle van Lieshout met Bakker uit Ik weet wat ik worden wil, Gottmer
 • 2de graad: Diet Groothuis met Gele dingendag uit Waar ik ben vandaag, Uitgeverij De Eenhoorn
 • 3de graad: Ted van Lieshout met Joris Jan Bas uit Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, Uitgeverij Leopold

 

Leuk vormgegeven door illustrator Pieter Van Eenoge werden de gedichten op poster gezet.

 

Eén gedicht, Span er een koord overheen, uit de winnende bundel van Edward van de Vendel werd op muziek gezet en kreeg een unieke videoclip. De muziek werd gecomponeerd door Sander Geudens en uitgevoerd door studenten Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool).

 

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een initiatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum.

Thema
 • literatuur en leesplezier
 • poëzie
 • taal(bevordering) en taalstimulatie
Poster voor Poëziester met panda in hangmat. Het gedichtje op de poster luidt als volgt: "Panda Ik eet bamboe in de rimboe. Hoeveel bamboe eet ik dan? Hoeveel verse rimboe-bamboe? Zoveel bamboe als ik kan. Zoveel bamboe als een panda in de rimboe eten mag. Twintig kilo rimboe-bamboe. Twintig kilo op een dag."