Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren voor basisscholen

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren geven bijzondere kinderpoëzie een prominente plaats op school.

Lestips 2020

Bij de gedichten die een Poëziester wonnen werden toffe lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

 

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille, leerlingen uit het basisonderwijs kennen 4 Poëziesterren toe. De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen.

In 2020 waren er 86.000 leerlingen ingeschreven om mee te stemmen. Omwille van corona, schakelden we over naar een digitale stemweek. Acteur Dimitri Leue zorgde voor leuke filmpjes van alle gedichten. 11.000 leerlingen brachten hun digitale stem uit!

Editie 2022

Zin om je leerlingen mee te laten stemmen en ook je collega's warm te maken voor poëzie? Maak er samen met ons een spetterende volgende editie van!

Hou me op de hoogte wanneer de inschrijvingen starten

Hoe verlopen de Poëziesterren?

Per graad van de lagere school ontvang je vijf gedichten, voor de kleuterklas ontvang je er drie. Deze werden geselecteerd door een vakjury uit poëziebundels van de afgelopen twee jaar. Hieruit kiezen jouw leerlingen hun Poëziester.

Op school ontvang je met de post voor elke deelnemende klas de gedichten op A3-formaat en een gedetailleerde lesbrief zodat je vlot aan de slag kan! Tijdens de stemweek, die loopt in de week van 21 maart (Wereldpoëziedag), lees en bespreek je de gedichten met je klas. Op het einde van de week bepalen je leerlingen welk gedicht hun favoriet is. De resultaten van die stemming geef je door via het online stemformulier.

De vier winnende gedichten worden bekroond met een Poëziester. Er worden kant-en-klare lestips bij gemaakt en ze worden vormgegeven door een illustrator in een poëzieposter. Het eindresultaat krijg je als deelnemende school opgestuurd om poëzie een vaste plek te geven op school.

Editie 2020

Leden van de jury 2020:

Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Kathleen Meersseman (dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent: collectie  lager onderwijs, kinder-en jeugdliteratuur - en poëzie), Bieke Verlinden (taal- en boekenjuf lager onderwijs), voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel), Kay Lambrechts (CANON Cultuurcel)

De jury boog zich over de oogst kinderpoëzie van de afgelopen twee jaar en stelde uit de 33 deelnemende bundels een shortlist op met vijf nominaties. 

Op woensdagnamiddag 3 juni 2020 werden ONLINE de winnaars bekend gemaakt:

 

Winnaar Gouden PoëziemedailleEdward van de Vendel met Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019).

Niemand minder dan Johannes Genard (School is Cool) maakte het Poëziemedaillelied van het gedicht 'Wat je moet doen als je moeder huilt' uit de winnende bundel. Jango Jim maakte er de bijhorende clip bij:

 

De Poëziesterren gingen naar: 

 

Karrewiet maakte een reportage over de Poëziesterren in Vrije Basisschool Het Plein in Holsbeek: bekijk de reportage hier.

De winnende gedichten kregen vorm op vier posters, geïllustreerd door Heike Sofia Villavicencio Rammeloo. Elke hoofdvestiging van een Vlaamse basisschool ontvangt de posters gratis begin volgend schooljaar. Zolang de voorraad strekt kan je de posters bijbestellen bij Poëziecentrum.

""

Lestips

Bij de gedichten werden toffe lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

 

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

In de pers over editie 2020: Tzum, Noordwoord, Hebban, Boekblad, LangZullenWeLezen, RTV Noord, Dagblad van het Noorden, De Standaard, Nationale Onderwijsgids, Radio 1 - Culture Club.

Editie 2018

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Bette Westera met Was de aarde vroeger plat?, Gottmer.

De Poëziesterren gingen naar:

 • Kleuters: Bette Westera met Panda uit Aap beer zebra, Gottmer.
 • 1ste graad: Floortje De Backer met Zusje uit Verloren sokken en andere problemen, Uitgeverij Vrijdag.
 • 2de graad: Bette Westera met Wat was er eerder, de kip of het ei? uit Was de aarde vroeger plat?,Gottmer.
 • 3de graad: Edward van de Vendel met De zee is een schilder uit De zombietrein en andere stripgedichten, Querido.

 

In 2018 stemden maar liefst meer dan 32 000 jonge lezers mee! In Karrewiet vertelt een deelnemende klas uit Molenbeek wat een gedicht zo bijzonder maakt.

De winnende gedichten kregen vorm op vier posters, geïllustreerd door Fatinha Ramos. Elke Vlaamse basisschool ontvangt de posters gratis. Zolang de voorraad strekt kan je de posters bijbestellen bij Poëziecentrum.

Van het gedicht Kan je door de tijd reizen uit de winnende bundel maakte designer Niels Depoorter samen met M.O.T.O. een animatiefilmpje. 

 

Lestips

Bij de winnende bundel en gedichten werden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

 

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

Editie 2016

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Bette Westera met Doodgewoon, Gottmer.

De Poëziesterren gingen naar:

 • Kleuters: Geert De Kockere met Ben je blij? uit Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn.
 • 1ste graad: Geert De Kockere met Monsters uit Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn.
 • 2de graad: Joke van Leeuwen met Anders uit Mooi boek, Querido.
 • 3de graad: Bette Westera met Altijd overal uit Doodgewoon, Gottmer.

 

Fraai vormgegeven door illustrator Mattias De Leeuw werden de gedichten op poster gezet.

 

 

Eén gedicht, Altijd Overal, uit de winnende bundel van Bette Westera werd op muziek gezet door Tom Kestens.

 

Lestips

Bij de winnende bundel en gedichten werden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan:

Je vindt deze lestips ook op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging! 

Editie 2014

Winnaar Gouden Poëziemedaille: Edward van de Vendel met Ik juich voor jou, Querido

De drie Poëziesterren gingen naar:

 • 1ste graad: Erik van Os & Elle van Lieshout met Bakker uit Ik weet wat ik worden wil, Gottmer
 • 2de graad: Diet Groothuis met Gele dingendag uit Waar ik ben vandaag, Uitgeverij De Eenhoorn
 • 3de graad: Ted van Lieshout met Joris Jan Bas uit Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, Uitgeverij Leopold

In dit filmpje bedankt Edward van de Vendel voor deze eervolle prijs! 

Leuk vormgegeven door illustrator Pieter Van Eenoge werden de gedichten op poster gezet.

 

Eén gedicht, Span er een koord overheen, uit de winnende bundel van Edward van de Vendel werd op muziek gezet en kreeg een unieke videoclip. De muziek werd gecomponeerd door Sander Geudens en uitgevoerd door studenten Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool).

 

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een initiatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum.

Thema
 • literatuur en leesmotivatie
 • poëzie
 • taal(bevordering) en taalstimulatie
 • / Basisonderwijs
 • Buitengewoon basisonderwijs
 • Gewoon basisonderwijs
"" "" "" ""