Bang


TheatervoorstellingIn een virtuoos wisselend spel van gezichtspunten vertelt Johan Petit het waargebeurde verhaal van twee jongens; dat van hemzelf en dat van Jamal Bouali. Hoewel ze allebei in hetzelfde ziekenhuis werden geboren, in dezelfde straten opgroeiden woonden ze op een andere planeet.

In een virtuoos wisselend spel van gezichtspunten vertelt Johan Petit het waargebeurde verhaal van twee jongens; dat van hemzelf en dat van Jamal Bouali. Hoewel ze allebei in hetzelfde ziekenhuis werden geboren, in dezelfde straten opgroeiden en elk jaar dezelfde reuzen zagen passeren, woonden ze op een andere planeet.

Johan Petit was als kind bang van Marokkanen. Hij groeide op in de jaren '80, de periode waarin de eerste generatie Marokkanen zich massaal in Borgerhout vestigden. Marokkanen waren voor de autochtone Belgen 'vreemd'; ze spraken een andere taal, kwamen uit Marokko en ze hingen in tegenstelling tot Belgische jongeren overal op straat rond. 

Jamal Bouali komt uit een arm gezin met acht kinderen. Zijn vader groeide op als schaapherder in Marokko. Zowel vader als moeder konden lezen noch schrijven en leerden nooit Nederlands spreken. Jamal groeide op straat op, waar hij geconfronteerd werd met racisme, achterstelling en criminaliteit. Toch lukte hij er in om deze negatieve spiraal te doorbreken.

BANG is een bijzonder toneelstuk, omdat het een wezenlijk kenmerk van de moderne stad belicht; de moeilijkheid om in onze verscheidenheid samen te leven. Maar ook en vooral omdat ze in één moeite een mogelijkheid tot oplossing aanreikt.

Belangrijk om te weten: Voor de creatie van BANG interviewde Johan Petit Marokkanen van de tweede generatie die net als hem in de jaren '80 waren opgegroeid.

Tekst en spel: Johan Petit
Muziek: Tim Clement en Tarek Alsayed Yahya
Productie: MartHa!tentatief in coproductie met Moussem Nomadisch Kunstencentrum

Interviews, persartikelen, ... vind je hier.

Lees meer
Organisatie Cultuurcentrum Asse
Waar Toon kaart cultuurzaal Oud Gasthuis
Huinegem 2-4
1730 Asse
Wanneer
Geschikt voor
  • › BSO - vierde graad
  • › ASO - derde graad
  • › TSO - vierde graad
  • › KSO - derde graad
  • › TSO - derde graad
  • › KSO - vierde graad
  • › BSO - derde graad
Meer info

Cultuurcentrum Asse