DRUKTECHNIEKEN (workshop of project)
Met vermenigvuldigingsprocedés zoals zeefdruk, monoprint, linosnede, stempeldruk of marmeren kan je zoveel kanten uit. Je brengt ergens inkt of verf op aan en maakt er afdrukken van. Met die afdrukken maak je collages of versier je een T-shirt, totebag of affiche. De resultaten zijn telkens weer even verrassend.
Binnen de workshop druktechnieken kies je voor een of meerdere druktechnieken, afhankelijk van de doelgroep en duur van de workshop:
- Zeefdruk: een oude opdruktechniek waarbij het ontwerp wordt aangebracht op een zeefdrukraam. Dit zeefdrukraam kan je zelf maken aan de hand van nylonkousen.
- Monoprint: je schildert of tekent een afbeelding en terwijl de verf of inkt nog nat is, wordt deze afgedrukt op een ander papier. De afdruk heeft een ‘zachtere’ lijn en is het spiegelbeeld van de gekopieerde tekening.
- Linosnede: bij deze hoogdruktechniek snij je een afbeelding weg uit linoleum. Daarna breng je verf of inkt aan op het resterende oppervlak en deze kan je eindeloos drukken op papier, karton, mdf-platen,…
- Papier marmeren: met deze schildertechniek maak je kleurrijk papier door het papier onder te dompelen in een marmer-bad.
- Stempeldruk: ontwerp je eigen stempel en sop deze in inkt waarna je het patroontje afdrukt, zo vaak je maar wilt.
Thema
Voor onze beeldende workshops werken we liefst rond een bepaald thema. Reik ons dus gerust een thema aan om rond te werken tijdens deze workshop. Thema’s kunnen open thema’s zijn zoals bijvoorbeeld identiteit of vriendschap of meer gesloten thema’s zoals bijvoorbeeld wereldoorlogen of boerderijdieren. Het mag ook een iets origineler thema zijn zoals bijvoorbeeld ‘selfies zonder fototoestel’. Hierbij maken de deelnemers dan een zelfportret aan de hand van een of meerdere druktechnieken. Zoals je merkt: elk thema is mogelijk!
Workshops Street Art
Druktechnieken worden vaak toegepast binnen de street art beweging. Ons beeldende aanbod street art bestaat verder nog uit de volgende workshops: stencil-art, sticker-art, graffiti, krijttekeningen, action painting en recycled art. Ook een combinatie van verschillende workshops is mogelijk.
Workshops en projecten op maat
Druktechnieken kan je als workshop, project of kamp aanvragen. Een workshop bestaat uit een sessie van minstens twee uur en duurt maximum één dag. Vanaf het moment dat de sessies verspreid zijn over meerdere dagen, spreken we van een project. Samen met jouw vereniging of school werken we elke activiteit uit naar wens. Wij bieden de begeleiding en de tools en jij kiest – indien gewenst – de precieze invulling. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een mailtje naar info [at] villabasta.be of bel 011 72 77 77.
Workshops en projecten op locatie
Onze begeleider zakt met een kar vol materiaal af naar jouw school, vereniging of organisatie. Het enige waar je zelf voor zorgt is de ruimte waarin de activiteit doorgaat. Villa Basta is actief in heel Vlaanderen. Onze begeleiders begeleiden activiteiten in de provincies Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.
Deelnemers
Druktechnieken is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, tieners en jongvolwassenen. Omdat we meer individuele feedback kunnen geven in kleinere groepen, mikken we op maximum 12 deelnemers per activiteit.
Tijdstip in overleg
-
Basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Gewoon lager onderwijs
- 2de graad
- 3de graad
- Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
-
Gewoon lager onderwijs
-
Buitengewoon basisonderwijs
- Buitengewoon lager onderwijs
-
Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Secundair onderwijs
-
Voltijds gewoon secundair onderwijs
-
eerste graad
- 1ste leerjaar A
- 1ste leerjaar B
- 2de leerjaar
- beroepsvoorbereidend leerjaar
-
tweede graad
- ASO
- BSO
- KSO
- TSO
-
derde graad
- ASO
- BSO
- KSO
- TSO
- BSO specialisatiejaar
- Voorbereidend jaar HO
- Secundair-na-secundair (Se-n-Se)
- Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
-
eerste graad
- Buitengewoon secundair onderwijs
- Deeltijds leren en werken
-
Voltijds gewoon secundair onderwijs
-
Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Beeldende en audiovisuele kunst
- Muziek
- Woordkunst-drama
- Dans
- Hoger onderwijs
- Volwassenenonderwijs
