Muziektheatervoorstelling: De Viool van Einstein
Het is 18 april 1955, de dag na de dood van Albert Einstein. Dokter Thomas Harvey van het Princeton Hospital (waar de Nobelprijswinnaar op dat moment ligt opgebaard) licht heimelijk de hersenen uiteraard het hoofd van het dode genie. Harvey is er namelijk van overtuigd dat de samenstelling en de bouw van ‘s werelds meest beroemde hersenen, wezenlijk moeten verschillen van die van u of ons. Geobsedeerd door Einsteins grijze massa, besluit de patholoog de hersenen te stelen voor verder en ongestoord onderzoek…
Wij het Claverduo (Duo Fleur Claesen-piano & Eva Vermeeren-viool) willen u graag op de hoogte brengen van onze interactieve muziektheatervoorstelling : "De Viool van Einstein".
Samen zijn wij op zoek gegaan naar de invloed van muziek op ons brein. We haalden hiervoor inspiratie bij Albert Einstein, naast wetenschapper ook een begenadigd musicus die muziek als onmisbaar in zijn leven beschouwde.
Scenarist Korneel Hamers (van theatercollectief SKaGen) heeft hierop zijn creatieve geest vrijgelaten en werkte een interactieve voorstelling uit. Dit resulteerde in een unieke opvoering waarin muziek, theater en wetenschap elkaar treffen. Wetenschappers Wim Fias (Universiteit Gent), Brian Foster (Oxford University), Marc Leman (Universiteit Gent) en Ben Van Cranenburgh (Stichting ITON) hebben een actieve rol in de voorstelling en gaan conversatie aan met de muzikanten op het podium als een zogezegde zoom meeting. Dit alles vergezeld van prachtige muziek die Einstein inspireerde, verafgoodde en verafschuwde. Het publiek gaat als mee op onderzoek naar de invloed van muziek op ons brein en wordt zo mee betrokken in de voorstelling.
De Viool van Einstein is een zoektocht naar de werking van muziek op ons brein. Of om Einstein te parafraseren: “De hersenen zijn als een piano: wat er uit komt, hangt af van hoe handig je ze bespeelt...”
Deze allereerste ‘documentaire op een podium’ omvat en combineert veel verschillende elementen nl. wetenschap, muziek, theater, beelden....
Hierbij kan u de link vinden van de teaser en de trailer:
https://youtu.be/mUDaFWs8Mx4
https://youtu.be/LHIopfFe6RI
Op 30 september 2021 hadden we première in CC De Warande te Turnhout. De Kuub was praktisch uitverkocht en de voorstelling kende een groot succes.
Programmator Tom Landeloos van de Warande te Turnhout wil hierover het volgende toevoegen:
“Einstein als uitgangspunt voor een wervelende muziekvoorstelling: een geweldig idee. Violiste Eva Vermeeren en pianiste Fleur Claesen spelen de muziek die hem inspireerde, die hij bewonderde of juist verafschuwde. Tussen de live uitvoeringen door vertellen vier wetenschappers in boeiende filmopnames over het brein en het leven van Einstein. Leerrijk, onderhoudend en met zwier gebracht.”
Nog enkele reacties uit het publiek:
"Hartelijk dank en het was een prachtige voorstelling.
Zeer educatief. Leuke is, interactie tussen filmpjes, toneel en super muzikaal gebracht,....! Echt van genoten." (Dave Vanderheyden, zaakvoerder Music Vanderheyden)
"De viool van Einstein is een voorstelling voor wie houdt van klassieke muziek en wetenschap. Op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar Eva en Fleur slagen erin om een samenhangend verhaal te vertellen.
De documentairestijl met videofragmenten en korte scènes is verrassend. En zei ik al hoe prachtig en met hoeveel gevoel de live muziek (viool en piano) wordt gebracht?
Een pareltje, die viool van Einstein! “ (Mieke Paulussen, Leraar Secundair Nederlands, Engels & drama )
"Ik heb echt genoten van jullie concert. Een mooie combinatie van wat er verteld werd met de muziek.
Einstein is inderdaad een zeer veelzijdig slim man geweest.Proficiat.” (Paul Heirman, Huisarts)
Tijdstip in overleg
-
Secundair onderwijs
-
Voltijds gewoon secundair onderwijs
-
tweede graad
- ASO
- KSO
-
derde graad
- ASO
- KSO
- Secundair-na-secundair (Se-n-Se)
-
tweede graad
-
Voltijds gewoon secundair onderwijs
-
Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Muziek
- Hoger onderwijs
- Volwassenenonderwijs
Claverduo (Eva Vermeeren viool & Fleur Claesen piano)
