Cultuurhuizen brengen aanbod naar je klaslokaal
Cultuurhuizen komen met originele oplossingen om hun aanbod toch tot in de klas te krijgen.
We maken een selectie van het online aanbod voor de podiumkunsten.
Theater en dans
FroeFroe maakt theater voor kinderen, jongeren en volwassen. Met deze speciale tijden stelt FroeFroe alle recente voorstellingen online. Er zijn voorstellingen voor elke leeftijdsgroep en lesmappen beschikbaar. In 2020 ging de voorstelling Mekbet, de tragedie van Shakespeare, viraal via Instagram. Je kan deze nu integraal op Youtube bekijken.
theater DE MAAN brengt Bonte nacht tot in jouw eigen cinemazaal en biedt opdrachten in het groot virtueel verfatelier.
KVS bracht de hele Odyssee op scene in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. De voorstelling is te herbekijken in 24 zangen door telkens een topacteur.
Ook in quarantaine kan gedanst worden. Dus waarom niet eens een eigen versie van Rosas danst Rosas maken? Op rosasdanstrosas.be staan vier filmpjes waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de verschillende bewegingen van de ‘stoelenscène’ uitleggen. Alles wat je nodig hebt is jezelf en een stoel. Het project dateert al van 2013, toen wou fABULEUS hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen. Dat doen ze nu over. Eigen YouTube-filmpjes kunnen gedeeld worden via de website van het gezelschap.
Wil je eens het hele maakproces van een voorstelling ervaren? In 5 filmpjes kan je behind the scenes gluren van We GO Places.
Een aantal voorstellingen van MartHa!tentatief kan je via de MartHa!podcasts thuis beluisteren. Tijdens Waargebeurd vertellen mensen een verhaal dat ze zelf hebben meegemaakt. Dat kan een groot verhaal zijn over de dood van iemands moeder, maar ook een klein verhaal over een muis in de keuken. De meeste vertellers hebben nog nooit op een podium gestaan. Soms vertellen mensen al hakkelend en stotterend, soms enthousiast. Dat is allemaal goed. Want bij Waargebeurd gaat het er niet om hoe goed je een verhaal vertelt, het gaat er om dat je het achterste van je tong laat zien. In Hoge Weg speelt Evelien Bosmans een activiste die de bewoners van een woontoren aanspreekt over een nieuw stadspark. Sinds kort kan je online de audioversie van Klein Jowanneke Gaat dood en Lulletje beluisteren via je favoriete podcastapps.
De Kopergietery brengt voorstellingen als Karandasj (over de zoektocht naar de Russische ziel), Eerste sneeuw en Oscar en mamie Rose met Joris Hessels, Sarah Vangeel en Ruth Beeckmans.
Victoria Deluxe vist een aantal pareltjes uit hun archief op en tovert je living om tot een theaterzaal. Intussen kan je 7 fragmenten bekijken.
De makers van het Toneelhuis komen uit hun huis met verhalen, gedichten, gedachten en beelden.
Onder de noemer "Theater in uw kot!" heeft hetpaleis enkele voorstellingen online staan.De nachtwandelaars, en invisible zijn al beschikbaar.
Muziek
Voorstellingen met muziek als uitgangspunt. Dat is Zonzo Compagnie. Ze brengen THELONIOUS en old time favourite Slumberland naar je virtueel klaslokaal.
Opera Ballet Vlaanderen, zet opnames van vijf producties van de voorbije seizoenen online.
Elke maand krijg je van Musica een educatief animatiefilmpje om de muzische creativiteit te prikkelen. Een online aanbod van licht geanimeerde beeldverhalen. Elk filmpje nodigt uit tot fijnzinnige en zintuiglijke interactie. Elke aflevering bevat een ‘artlink’: een verwijzing naar de brede wereld van de kunsten. Voor alweer nieuwe perspectieven.
Je vindt hEAR DROPS op YouTube. Abonneer je, en mis geen enkele aflevering.
Lessuggesties
Muzkido zorgt dagelijks voor een muziekmoment: een filmpje om actief mee te zingen of mee te musiceren.
Het Archief voor Onderwijs heeft een schat aan beeld- en geluidsmateriaal van muziek, theater en dans. Culturele huizen, radio- en tv-zenders stellen er hun materiaal beschikbaar voor onderwijs. Je kan toegang vragen voor je leerlingen secundair onderwijs en gerichte opdrachten geven. Collecties over de link tussen muziek en emotie, muziekinstrumenten, dans doorheen de tijden of schimmenspel. Maar ook de integrale opnames van dans- en theatervoorstellingen van cultuurhuizen. Het aanbod is eindeloos.
Ontdek samen de magie van klassieke muziek, de geheimen van tekenkunst, beweeg, maak kunstwerken en wees trots op je eigen tentoonstelling. Uitgeverij Follow a Muse maakt digitale leermiddelen, waarmee alle zintuigen worden aangesproken. Het materiaal is gratis voor scholen en nu ook voor ouders.
Op KlasCement vind je per onderwijsniveau haalbaar lesmateriaal van leerkrachten rond muzische vorming en de muzische talen bij afstandsonderwijs.
Sander De Keere neemt in Iedereen Klassiek op Klara zijn publiek mee naar de wondere wereld van de klassieke muziek. Nu vertelt hij vanuit zijn muziekkamer over klassieke muziekstukken die voor gezelschap kunnen zorgen. En voorzien van lestips. Met filmpjes als “Wat doet een dirigent?” of “Waarom zijn De 4 Seizoenen van Vivaldi zo beroemd?” brengt hij klassieke muziek laagdrempelig je virtueel klaslokaal binnen.
hetpaleis ontwikkelde speciaal voor het afstandsonderwijs mijnpaleis.spot: een doe-platform met opdrachten per graad om kunst- en cultuurbeleving een plek te geven. De lessuggesties zitten vol verbeelding met links naar de leerdoelen en het kader lager onderwijs en secundair onderwijs .
START TO LISTEN van Aifoon en Matrix was al een toolbox om leerlingen aandachtig te laten luisteren. In tijden van afstandsonderwijs kan je fragmenten naar je leerlingen doorsturen en hen uitdagen om hun associaties te delen in een vrije tekst, tekening, foto's of collage, dans of beweging die ze filmen ...
In deze coronaperiode zet de VRT volop in op een extra educatief aanbod, op vraag van het kunstonderwijs. Zo is er het literaire reisprogramma Paper trails en een selectie van de sterkste afleveringen van Iets met boeken, van het taalprogramma Man over woord en van Goudvis, dat topkunstenaars portretteert. Uitschieter in het aanbod is de reeks Enkele klassiekers van Jef Cornelis.
- dans en beweging
- drama en theater
- geluid en muziek