Een kritische kat helpt kinderen nieuws van nepnieuws te onderscheiden
Waarheid of leugen? Is het nieuws nep of net niet? Met de tool Kritikat leren kinderen uit het lager onderwijs drogredenen ontmaskeren en filosoferen over nepnieuws.
De informatie ligt voor het grijpen, ook voor kinderhanden. Maar hoe leren ze kritisch omgaan met die veelheid aan informatie? Welke boodschap zit er misschien nog achter de boodschap?
In een reeks filosofische verhalen kruipt Kritikat in de huid van een filosofische detectivekat en leert zo de kinderen op een speelse manier door middel van vragen en denkoefeningen om feit en fictie van elkaar te onderscheiden.
Er bestaan drie versies voor alle graden uit het lager onderwijs. De handleidingen vind je op de pagina's van Mediawijs; de verhalen voor de derde graad staan gebundeld op een aparte website, Kritikat. Hier vind je ook toegang tot workshops, opleidingen, filosofische ateliers en trajecten op maat.
Kritikat is een initiatief van onderzoekskern ExploRatio van Odisee i.s.m. Mediawijs en dienst OBIB van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
- filosoferen
- mediawijsheid
- / Basisonderwijs (lager en kleuter)
- Buitengewoon basisonderwijs