Hut op Kippenpoten
Hut op Kippenpoten is een pedagogisch-didactische lesmap om muzisch en artistiek vormend in de klas aan de slag te gaan. De praktische tips en uitgewerkte lessuggesties bewandelen de weg van klank naar beeld en van beeld naar lessuggesties.
In 1874 schreef Modest Moessorgski naar aanleiding van een tentoonstelling van zijn vriend Victor Hartmann een schitterend werk voor piano: Schilderijententoonstelling of Beelden bij een Schilderijententoonstelling. Het stuk raakte enigszins in de vergetelheid, tot Maurice Ravel er vorige eeuw een orkestversie van maakte en het daarmee opnieuw in de belangstelling bracht. Er werden tal van bewerkingen gemaakt voor alle mogelijke bezettingen. Dit is het startpunt van Hut op Kippenpoten.
Deze lesmap zet het idee van Modest verder: vanuit beelden klank maken, maar ook vanuit beeld weer naar klank! Daarvoor vroegen we aan beeldend kunstenaar Roeland Kotsch om zich te inspireren op de muziek van Modest. Hij maakte een reeks van zestien houtskooltekeningen. Deze dienden dan weer als uitgangspunt voor nieuwe muzieknummers, gecomponeerd door Martin Valcke en uitgevoerd door pianisten Geert Callaert en Stefaan Poelmans.
De lesmap bestaat uit:
- 16 muzieknummers van Modest Moessorgski
- 16 grafische werken van Roeland Kotsch (gebaseerd op de muziek van Moessorgski)
- 15 muzieknummers van Martin Valcke (geïnspireerd op de werken van Kotsch)
- uitgewerkte lessuggesties met praktische tips en achtergrondinformatie
Het is prettig en verrassend om vast te stellen hoe de verschillende kunstwerken sterk met elkaar verbonden zijn. Hoe de ene kunstvorm de andere heeft beïnvloed en hoe eenzelfde thema, verhaal, gebeurtenis ... aanleiding geeft tot ontelbare interpretaties.
Daarom deze lesmap: om de band tussen cultuur en onderwijs aan te halen, om kunst te integreren in de klas, om de rijkdom van kunst en cultuur aan leerlingen door te geven.
- beeld
- erfgoed
- geluid en muziek
- / Beeldende en audiovisuele kunst
- Buitengewoon secundair onderwijs
- Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Hoger onderwijs
- Muziek
- Secundair onderwijs
- Voltijds gewoon secundair onderwijs
- Volwassenenonderwijs
