Erfgoedklasbak

Nodig een Erfgoedklasbak uit in je klas!
Tijdens de Erfgoedweken trekken tal van erfgoedmedewerkers met uiteenlopende expertises naar de klas. Zowel in lager als middelbaar onderwijs kunnen leerlingen én leerkrachten op die manier kennismaken met de verschillende facetten van erfgoed en erfgoedzorg.
Een conservator, restaurator, onderzoeker, molenaar, beiaardier, zakelijk leider… ook bij jou in de klas? Het aanbod wisselt van regio tot regio. Doorgaans bezoekt deze Erfgoedklasbak jouw klas gedurende één lesuur, maar dat kan variëren. Gratis bovendien!
Verken hieronder vanaf december 2024 het hernieuwde aanbod van de Erfgoedweken 2025 voor jouw regio. Sommige activiteiten zijn ook boekbaar buiten de Erfgoedweken. In afwachting kan je hier al enkele terugblikken bekijken.

Klasbakken uit 2022, 2023 en 2024
In 2022 trokken Erfgoedklasbakken voor het eerst naar scholen.
In 2023 en 2024 konden we al 25 000 leerlingen bereiken. En we blijven ambitieus: elk jaar hopen we meer leerlingen te bereiken!
Benieuwd hoe zo een Erfgoedklasbak tewerk gaat? Bekijk dan onderstaande getuigenissen van erfgoedwerkers, leerkrachten en leerlingen.
Een terugblik: Yper Museum in De Bron (Tielt)
Wouter Sinaeve trok in 2023 naar De Bron en gaf er de workshop 'Het bewaren waard' aan een diverse groep leerlingen in kader van een Erasmus+ project. Hij liet leerlingen nadenken over de waarde van kunstwerken, klein en groot. Hoe beslist een museum welke stukken wel in een expo komen en welke niet?
Een terugblik: FARO in Sint-Ritacollege (Kontich)
Katrijn D'Hamers is bij FARO adviseur participatie en diversiteit. Ze liet leerlingen van het vijfde middelbaar nadenken over inclusieve taal aan de hand van erfgoedverhalen.
Een terugblik: Rubenshuis in OLV college (Antwerpen)
Directeur van het Rubenshuis, Bert Watteeuw, nam de estheticales van Stijn Houtman over en vertelde over het leven van Rubens.