Modulair lessenpakket over de mijngeschiedenis met referenties naar actuele thema’s voor leerkrachten uit de 3de graad van het secundair onderwijs (Houthalen-Hechteren)


Spel of quizHet pakket, voluit ‘De Limburgse Mijnstreek. Verleden, heden en toekomst’ – Modulair lessenpakket over de mijngeschiedenis met referenties naar actuele thema’s voor leerkrachten uit de 3de graad van het secundair onderwijs’, vertrekt van de historische basis van het mijnverleden, plaatst deze in de ruimere context van de industriële revolutie in Vlaanderen, België en de wereld en legt de verbindingen bloot met herkenbare thema’s uit de actualiteit.

Hiervoor worden activerende werkvormen en (vooral audiovisuele) historische en hedendaagse bronnen aangewend. Dit pakket werd samengesteld voor de lessen geschiedenis en PAV van de derde graad secundair onderwijs, rekening houdend met de in voege zijnde leerplandoelstellingen en de vakspecifieke en vakoverschrijdende eindtermen, met bijzondere aandacht voor bronnenanalyse en de link met de actualiteit.

Ook voor de invulling van projecten in het kader van burgerschapseducatie of lessen die georganiseerd worden binnen de ‘vrije ruimte’ kan dit lespakket interessant zijn.

Het lessenpakket bestaat uit vijf lesmodules waarin verschillende thema’s uit de Limburgse mijngeschiedenis, de Vlaamse en Limburgse geschiedenis en het mijnerfgoed worden belicht vanuit hoofdzakelijk sociaal-economische invalshoeken. Elke lesmodule is opgevat als een aparte eenheid waarin de historische thema’s van de module telkens worden gekaderd in de ruimere context van het Limburgse mijnverleden en verbanden worden gelegd met actuele thema’s.

Om het mijnverleden tot leven te brengen voor de leerlingen gebruiken we als bronnenmateriaal vooral bewegend beeld zoals historische films over de Belgische steenkoolnijverheid die werden verzameld op DVD ‘De Mijnen’ (uitgegeven door Cinematek). Deze DVD is door leerkrachten die aan de slag gaan met het lessenpakket gratis aan te vragen bij de Erfgoedcel via info [at] mijnerfgoed.be of tel. 089 811 411.

Aanvullend historisch beeldmateriaal en actuele beeldfragmenten zijn te bekijken via Het Archief voor Onderwijs, beeldbank van het VIAA (Vlaams Instituut voor Archivering). Met je lerarenkaartnummer of stamboeknummer kan je een account aanmaken op: https://onderwijs.hetarchief.be/user/register . Na inloggen kan je de voor dit lessenpakket geselecteerde beeldfragmenten bekijken in de collectie De Limburgse mijnstreek. Verleden, heden en toekomst: https://onderwijs.hetarchief.be/collecties/701431.

Het volledige lessenpakket is hier in lage resolutie te downloaden. Heeft u het pakket liever in een hogere resolutie, dan kunt u dit aanvragen via info [at] mijnerfgoed.be. Op dit e-mailadres is het eveneens mogelijk de afbeeldingen en het bronnenmateriaal uit het lessenpakket aan te vragen.

Lees meer
Organisatie Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Waar Toon kaart scholen
op locatie
3530 Houthalen-Helchteren
Wanneer tot
Prijs gratis
Geschikt voor
  • › Voltijds gewoon secundair onderwijs
  • › ASO
  • › BSO
  • › derde graad
  • › KSO
  • › TSO
  • › Secundair onderwijs
Meer info

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed

Reservaties
089 811 411
info@mijnerfgoed.be

Ontdek meer