Traject op maat: groeien door verandering
Begeleidingstraject bij jou op school
Veranderingen zijn ook in het onderwijs niet meer weg te denken. De oorzaken ervan kunnen zeer divers zijn. Denk maar aan reorganisaties, fluctuerende teams, andere directiestructuren, ingrijpende gebeurtenissen, innovaties, ... Veranderingen hebben vaak een heel praktische invulling van aard, maar de impact ervan op de mensen binnen de school en de verwachting die naar hen toe ontstaat om mee te stappen in de verandering, bepaalt grotendeels het al dan niet slagen ervan.
Om een verandering succesvol te implementeren, gaan we tijdens dit traject aan de slag met een aantal kritische succesfactoren die het al dan niet slagen van een veranderingsproces in de hand werken. Hiervoor baseren we ons op het proces dat Kotter beschrijft in acht fasen waarbij iedere fase verband houdt met acht fundamentele fouten die veranderingsprojecten ondermijnen. Een succesvolle verandering dient, ongeacht de omvang, alle fasen (deels tegelijkertijd) te doorlopen. Dan gaan mensen mee, voelen ze eigenaarschap en zijn geïnspireerd.
Een greep uit de mogelijkheden op basis van de noden & beginsituatie van jouw organisatie:
1. Horen, zien en spreken: Een team onder druk
Tijdens deze module gaan we dieper in op de heersende dynamiek binnen het team. De interactieve opdrachten focussen op het oefenen van de vaardigheden luisteren, observeren en praten. Heel concreet worden technieken aangeleerd om het oordeel uit te stellen, te kijken door de ogen van de anderen, te observeren en non-verbaal gedrag te begrijpen. De deelnemers leren openstaan voor het onbekende (de verandering) en zich richten op de ander: in communicatie gaan vanuit een empathisch vermogen. Deze module is een stevige basis om op verder te bouwen met je team dat groeit door verandering!
2. Met een doel voor ogen
De slaagkansen van een uitdaging, hoe klein of groot ook, worden in eerste instantie bepaald door een gedeelde visie en het stellen van realistische doelen voor de toekomst. Of het betekenis geven aan de verandering, het waarom. Tijdens deze module ga je aan de slag met persoonlijke drijfveren om te komen tot gedeelde doelstellingen van het team en de organisatie. Get the vision right and simple is de boodschap! Maak de verandervisie concreet, realistisch en eenvoudig. Tenslotte gaat het team op basis van de voorop gestelde doelstellingen gerichte acties formuleren op korte- en langetermijn.
3. Over-Bruggen: Wat is nog waarde-vol?
Veranderingen brengen vaak ook een verschuiving van waarden, normen, afspraken en gedragsregels met zich mee. Tijdens deze module staat het team stil bij deze verschuiving en de consequenties ervan. De sleutelmomenten van de organisatie worden gebruikt als rode draad om te komen tot gedeelde perspectieven en antwoorden op de vragen: Voor welke waarden willen we staan? Op welke manier komen deze concreet tot uitdrukking? Welke gedragsregels en afspraken zijn hierbij gewenst? Tijdens deze sessie brengen we de streef- en praktijkwaarden korter bij elkaar. Een leidraad doorheen deze module is het werk van Wouter Hart: Verdraaide organisaties.
4. Brainstorm & conceptontwikkeling
Veranderingen gaan vaak gepaard met nieuwe ideeën voor de organisatie, naar de klanten toe of voor wat betreft productontwikkeling of marketingstrategieën. Tijdens deze sessie gaan we actief aan de slag met een innovatief project dat er voor jouw organisatie toe doet. De deelnemers leren ervaringsgericht verschillende gesprekstechnieken aan, het uitstellen van oordeel, de wondervraag, ... Deze sessie brengt de veranderingen die op til staan in de praktijk.
9680 Maarkedal
Tijdstip in overleg
- 1ste leerjaar A
- ASO
- 1ste leerjaar B
- BSO
- 2de leerjaar
-
Basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
-
Gewoon kleuteronderwijs
- Kleuter 2-3 jaar
- Kleuter 3-4 jaar
- Kleuter 4-5 jaar
-
Gewoon lager onderwijs
- 1ste graad
- 2de graad
- 3de graad
-
Gewoon kleuteronderwijs
-
Buitengewoon basisonderwijs
- Buitengewoon lager onderwijs
-
Gewoon basisonderwijs (lager en kleuter)
- KSO
- beroepsvoorbereidend leerjaar
- TSO
- BSO specialisatiejaar
- Voorbereidend jaar HO
-
Secundair onderwijs
-
Voltijds gewoon secundair onderwijs
-
tweede graad
- ASO
- BSO
- KSO
- TSO
-
tweede graad
- Buitengewoon secundair onderwijs
-
Voltijds gewoon secundair onderwijs
-
Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Beeldende en audiovisuele kunst
- Muziek
- Woordkunst-drama
- Dans
