Lezen stimuleren bij afstandsonderwijs in de lagere school

Boeken en leesopdrachten thuis aanbieden. Met de geschorste lessen zoeken we mee naar materiaal en online tools om je leerlingen te ondersteunen.
En zo het leesplezier te bevorderen tijdens de periode van de coronamaatregelen.

Hele bibliotheken online

 1. Luisterbieb

  Welk verhaal wil jij beluisteren? De LuisterBieb heeft meer dan 3.600 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Titels met een (g) zijn gratis titels, die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent.
   

 2. Luisterpunt voor kids

  Luisterpunt is de bibliotheek voor wie lezen (nog) niet vlot gaat. Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 5.000 Daisy-boeken en bijna 3.000 brailleboeken voor kinderen en jongeren. Van spannende verhalen tot knotsgekke avonturen.
  Daisy-boeken beluister je eenvoudig met de gratis Anderslezen-app. Ideaal voor kinderen met dyslexie in combinatie met het gedrukte boek (check ook www.ikhaatlezen.be). Lid worden is gratis en ook scholen kunnen gratis lid worden om de boeken in te zetten voor leerlingen met een leesbeperking.
   

 3. Youtube kanaal Jeugdboekenmaand

  Door het coronavirus werd de Jeugdboekenmaand abrupt afgebroken. Nu er voor kinderen en jongeren meer leestijd is en ook auteurs en illustratoren plots gaatjes in hun agenda hebben, zorgt Iedereen Leest op dit kanaal voor Jeugdboekenmaand-entertainment met filmpjes van auteurs en illustratoren."
   

 4. Raadgedicht

  Laat je leerlingen hun fantasie los op poëzie. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Misschien kunnen je leerlingen het raden?
   

 5. Verhalenserie over kinderen in quarantaine

  Elke dag een spannend verhaal, geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver zoals Abdelkader Benali. Je volgt tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. De serie is gebaseerd op de Decamerone van de Italiaanse auteur Boccaccio. Met deze serie is de eerste kinder-Decamerone geboren.

Lessuggesties

 1. Lessuggesties voor de Kinderboekenweek

Ter gelegenheid van de ‘Kinderboekenweek 2019’ in Nederland biedt de site kant-en-klare lessuggesties voor het basisonderwijs bij 6 bekroonde boeken en 4 andere topboeken!
Maak gebruik van deze toffe ideeën om je leerlingen te prikkelen.

 1. Klascement

Ben je op zoek naar lesmateriaal bij boeken? Neem dan zeker een kijkje op Klascement.

 1. Lestips bij jeugdliteratuur

Jeugdliteratuur.org verzamelt 700 les- en verwerkingstips bij prenten-, kinder- en jeugdboeken.  Leerkrachten en bibmedewerkers schreven ze bij de boekenselecties voor de Jeugdboekenweek en de Kinder- en Jeugdjury.

 1. Fundels AVI-boeken

Lezers tussen zes en tien jaar oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen. Bestaande avi-boekjes worden aangeboden in een digitaal platform. Er is een volgsysteem voorzien voor leerkrachten, zorgjuffen en logopedisten.

Leeschallenges

Geef je leerlingen wat uitdagingen om het lezen plezierig te maken.

 1. Boekenzoekerbingo

  Daag je klas uit met de Boekenzoekerbingo! Ga naar Boekenzoeker.be en vind bij elke categorie een leuk boek. Zo vink je alle vakjes af. Bingo! En dan lezen maar …
   

 2. Maak een bladwijzer

  Welk kind wil nu niet lezen als je eerst een coole boekenwurm als bladwijzer mag maken?
   

 3. Lees een boekenworm bijeen. 

  Laat een Boekenworm virtueel groeien. Per boek dat je leerlingen lezen, maken ze de worm langer met een schakel. Op deze schakel laten de kinderen weten wat ze van het boek vonden, in de vorm van een gedicht, een stukje tekst of een tekening.

Thema
 • literatuur en leesmotivatie
 • poëzie
Leesplezier Afstandsonderwijs Lager