Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Organisaties
  • Scholen
  • Subsidies
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster
Aanmelden

Kruimelpad

  1. Home
  2. Inspiratie voor meer cultuur in de klas
  3. Musea zetten hun deuren digitaal open met aangepast lesmateriaal

Musea zetten hun deuren digitaal open met aangepast lesmateriaal

De musea maakten in de afgelopen werk van alternatieve manieren om de collecties verkennen. En ze zijn ver gegaan: virtuele rondleidingen, opdrachten bij de collectie-items of rondleidingen door de curatoren. Ontdek het aanbod.

 

Musea online

  1. Het STAM in Gent laat je meekijken in de stad
  • Ontsnap even naar Gent via deze digi-expo’s: zoals ‘Gent door de lens van Carl de Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’. Herken de plekjes in de stad of ga op zoek naar voorwerpen of mensen: vind je de witte ballon en de mevrouw met de rode buggy? Laat je leerlingen verhalen verzinnen bij de foto’s. Voor secundair onderwijs vertelt de online tentoonstelling Gent, bezette stad meer over het dagelijkse leven tijdens die periode. Gent door de lens van Carl De Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’ zijn slechts 2 van de beschikbare digi-expo’s van het STAM
  • Vierkante kilometer per vierkante kilometer haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad Gent boven. 'Historian in residence' Tina De Gendt, betrekt buurtbewoners en enthousiastelingen en tekent samen met hen verhalen van heel lang geleden maar evengoed van heel recent op. Ze duikt ook in de archieven. Ontdek nu online tien verhalen die de wijk Brugse Poort én stad mee gevormd hebben. 
  • De wereldtentoonstelling van Gent liep van 26 april tot 3 november 1913. Op het terrein van de Gentse expo is er van architectuur weinig overgebleven. Een interactief 3D-model op basis van de originele plannen en foto's geeft een beeld van het uitzicht en de omvang ervan. Gemaakt in 2013, in opdracht van het STAM, n.a.v. de honderdste verjaardag van de wereldexpo.

 

  1. Duik de wereld van Rubens binnen in het Rubenshuis.

Het Rubenshuis is online altijd open. In het Rubenshuis stap je letterlijk binnen in de leefwereld van Rubens, één van de grootste barokschilders in de geschiedenis. Duik in de collectie, beluister de audiogids 'De meester leeft' met de Antwerp Museum App of ontdek wie Rubens was in tekst en beeld of via de podcast van Klara.

 

  1. Fine Arts at Home

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden via de collecties een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.

 

  1. Museum Plantin- Moretus blijft open

Duik online in de collecties, bekijk de webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister de audiogids met de Antwerp Museum App. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het Museum Plantin-Moretus te zijn.

 

  1. M Leuven komt naar jou.

M-Leuven kan je ook nog op het scherm ervaren. Wandel virtueel rond de zalen, bekijk video’s over huidige en afgelopen tentoonstellingen, beluister de eerste podcast of blader door het eerste nummer van het nieuwe magazine. Voor kinderen vanaf 8 jaar ontwikkelde M de afgelopen weken een kunstblaadje. Aan de hand van een reeks opdrachten leer je samen een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen.

 

  1. Koers je weg door het museum van de Wielersport.

KOERS, het museum van de wielersport, opende weer zijn deuren. Tijdens de sluiting van het museum werd elke dag een uniek object uit de rijke KOERScollectie in de kijker geplaatst: Het Mooiste van KOERS. 

 

  1. Het Letterenhuis bij je thuis.

Online is Het Letterenhuis altijd open. Ontdek de collecties online, beluister de podcasts over boeken, schrijven en vertalen of bezoek virtueel Het Lijsternest.

 

  1. De Flemish Masters leiden je rond

De curators en directeurs van kunsthuizen als het MSK Gent, Mu.Zee, Hof van Busleyden, Rubenshuis en Museum of Fine Arts Brussel, gidsen je persoonlijk langs hun collectie in het ‘Stay At Home Museum’ met topwerken van van Eyck, Bruegel, Rubens en Ensor.

 

  1. Brussel op je bord

Het Broodhuis op de Grote Markt vestigt het Museum van de stad Brussel. Het museum reikt u de nodige tools aan om de collecties en de geschiedenis van Brussel beter te leren kennen via een virtueel bezoek, podcasts bij de tentoonstellingen en een digitale bibliotheek.

 

  1. Museum Vleeshuis blikt terug op zeshonderd jaar muziek en dans in de stad.

Laat je onderdompelen in de verhalen van vroegere speellieden, in hoe muziekinstrumenten gemaakt worden. Laat je meenenemen naar allereerste bals en operaoptredens … Ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.

 

  1. Stripmuseum van binnenuit verkennen

Bezoek het Stripmuseum ook virtueel via Google Street View.

 

  1. Het S.M.A.K. zet je aan het luisteren en tekenen
  • Het S.M.A.K. heeft een traditie van tekenprojecten. Tekenen is een activiteit die je vaak in afzondering beoefent. Daarom zet ze dit onder de lockdown verder. Jij tekent en stuurt in, het S.M.A.K. bundelt.
  • Het Imaginair Museum is een fantasievol luisterspel waarin kunstwerken uit de vaste collectie van S.M.A.K. worden voorgesteld. Beluister het audiofragment, neem eventueel potlood en papier bij de hand en teken wat je hoort. Nadat je het beluisterd hebt, kan je doorklikken naar het werk op de S.M.A.K.-site.

 

  1. Feest online in het MAS

In het MAS. Museum aan de Stroom kan je nu ook virtueel terecht. Kijk rond in de verschillende zalen dankzij de 360° foto's. Op de 4e verdieping kan je een kijkje nemen in de expo Feest!. In de museumzaal op de 5e verdieping volg je het spoor van voedsel door de stad Antwerpen.

 

  1. Ontdek de geschiedenis van De Munt

Het grootste operahuis van België en een van de mooiste schouwburgen van Europa: De Munt staat al zo’n 300 jaar recht en is een onmisbare parel in ons cultuurlandschap. Ga voor een interactief bezoek via Google Arts & Culture of  bekijk een van hun opera’s op de website

 

  1. Design Museum Gent werkt thuis

De ontwerpers van de tentoonstelling Kleureyck in het Design Museum Gent leggen via een video-call hun werk uit en geven je inzicht in hun designproces.

Lessuggesties

  1. 100x Congo van het Mas Doe-het-zelfpakket

In het kader van de expo 100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen heeft Studio Globo in samenwerking met het MAS een workshop uitgewerkt voor het secundair onderwijs (1ste, 2de en 3de graad). Een pakket met filmpjes en werkmateriaal downloaden om mee aan de slag te gaan in de klas.

 

  1. Het Gallo-Romeins Museum
  • Het Gallo-Romeins Museum heeft een eigen leskanaal op het open educatief platform LessonUp. Je vindt er tal van educatieve video’s voor leerlingen uit het lager, secundair en hoger onderwijs. Voor een aantal van de programma’s zijn er ook lesplannen beschikbaar. Zo’n lesplan bevat een digitale les om je klasbezoek aan het museum voor te bereiden, eventueel aangevuld met een verwerkende les, een infofiche i.v.m. de eindtermen en/of een onthoudblaadje voor je leerlingen. Ga aan de slag met LessonUp door de surfen naar het leskanaal. Kies een video of digitale les en speel die meteen af. Dat kan via een smartboard of beamer. Je aanmelden is niet nodig. Wil je een video of les bewaren? Maak dan eerst een gratis account aan (via LessonUp).
  • Het Gallo-Romeins Museum op Exploratorium. Via de handige zoekfunctie leer je de belangrijkste objecten kennen. Ieder object is voorzien van een aantrekkelijke foto in hoge resolutie en een korte tekst, helder en to-the-point. 

 

  1. De wereld van Kina

De wereld van Kina , het natuurmuseum voor kinderen en jongeren, is weer open, maar hun tips om thuis te doen staan nog online. Zo komt het museum een beetje naar jou toe, in je kot.

 

  1. Ook STEAM-opdrachten online

Technopolis zit niet stil. Op hun verschillende sociale media-kanalen (youtube, facebook, instagram, tiktok) vind je een dagelijkse portie experimenten die je zelf kan uitvoeren en blogposts over dingen die je moet geweten hebben. Leg experimenten vast op beeld, post ze online en tag “Technopolis!" Maak zelf een lockdown lamp, bouw online LEGO-sets, of volg de Blog op de site.

 

  1. Historium biedt boeiende blik op het middeleeuwse Brugge

Historium biedt een tijdreis naar de middeleeuwen en Jan Van Eyck. In een online lespakket komen de verschillende thema’s aan bod die Brugge groot maakten in de Gouden Eeuw, de periode waarin het verhaal van het Historium zich afspeelt.

Thema
  • beeld
  • erfgoed
  • geluid en muziek
  • mode en design
  • STE(A)M
Meer online materiaal rond de podiumkunsten
Deel deze pagina
Van Eyck coronamasker 2

In de kijker

Toon alle tips →
taal(bevordering) en taalstimulatie
c) Michiel Devijver en Iedereen Leest

Een Leesoffensief voor Vlaanderen

bus van DE Lijn met leerlingen rijdt voorbij kunstwerken

dynamoOPWEG voor Zomerscholen

Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022 en winnaars Poëziesterren 2022 zijn bekend!

Vrouw die zich in,kunstmuseum bevindt

10 x eropuit in de zomer

"

Infosessie dynamoPROJECT | woensdag 5 oktober 2022

Kunstkuur
Meisje houdt verfborstels voor gezicht

Kunstkuur in het secundair onderwijs - Verhalen uit de praktijk

Cultuur op school begint hier

Activiteiten

Wil je een cultuureducatieve activiteit of uitstap organiseren met je klas?

Ontdek alle activiteiten

Cultuurpartners

Op zoek naar een organisatie die samen met jouw school of klas een project wil uitwerken?

Zoek een cultuurpartner

Subsidies

Wil je financiële of logistieke steun aanvragen voor jouw cultuureducatief project?

Ontdek alle subsidies

Jouw aanbod

Organiseer je zelf culturele activiteiten of creatieve projecten op maat van scholen?

Maak je aanbod bekend

Voor leerkrachten

  • Inspiratie
  • Dynamo subsidies
  • Andere subsidies
  • School zoeken
  • Boekentips
  • Reviews van leerkrachten

Voor organisatoren

  • Activiteit toevoegen
  • Organisatiepagina maken
  • Organisatiepagina bewerken
  • Culturele bestemming worden

Over cultuurkuur.be

  • Over het project
  • Veelgestelde vragen
  • Contact
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook
  • Privacy
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Cookies

Een initiatief van

  • CANON Cultuurcel
  • publiq
  • Vlaanderen is cultuur en onderwijs