Musea zetten hun deuren digitaal open met aangepast lesmateriaal

De musea zijn open, maar met beperkte toegang en aangepaste maatregelen. In de afgelopen periode maakten ze werk van alternatieve manieren om de collecties verkennen. En ze zijn ver gegaan: virtuele rondleidingen, opdrachten bij de collectie-items of rondleidingen door de curatoren.

Net op momenten als deze kan je kinderen en jongeren met musea laten kennismaken. Vele medewerkers hebben trouwens aangepast lesmateriaal en tips uitgewerkt om hun aanbod levendig te tonen.

Bekijk hier een selectie van het online aanbod.

Musea online

 1. Het STAM in Gent laat je meekijken in de stad
 • Ontsnap even naar Gent via deze digi-expo’s: ‘Gent door de lens van Carl de Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’. Herken de plekjes in de stad of ga op zoek naar voorwerpen of mensen: vind je de witte ballon en de mevrouw met de rode buggy? Laat je leerlingen verhalen verzinnen bij de foto’s. Voor secundair onderwijs vertelt de online tentoonstelling Gent, bezette stad meer over het dagelijkse leven tijdens die periode. Gent door de lens van Carl De Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’ zijn slechts 2 van de beschikbare digi-expo’s van het STAM. 
 • Vierkante kilometer per vierkante kilometer haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad Gent boven. 'Historian in residence' Tina De Gendt, betrekt buurtbewoners en enthousiastelingen en tekent samen met hen verhalen van heel lang geleden maar evengoed van heel recent op. Ze duikt ook in de archieven. Ontdek nu online tien verhalen die de wijk Brugse Poort én stad mee gevormd hebben. 

 

 1. Duik de wereld van Rubens binnen in het Rubenshuis.

Het Rubenshuis is online altijd open. In het Rubenshuis stap je letterlijk binnen in de leefwereld van Rubens, één van de grootste barokschilders in de geschiedenis. Duik in de collectie, beluister de audiogids 'De meester leeft' met de Antwerp Museum App of ontdek wie Rubens was in tekst en beeld of via de podcast van Klara.

 1. Keith Haring bezoeken in Bozar

Als je niet de kans hebt gehad om de Keith Haring tentoonstelling in Bozar te zien, kan je ze alsnog bezoeken. #BozarAtHome wordt het referentiepunt om hen online te blijven volgen. Ook andere Brusselse musea, zoals Museum voor Natuurwetenschappen en vele anderen lanceren de komende weken de campagne #MuseumAtHome via hun sociale netwerken. Virtuele rondleidingen, favoriete werken, recente tentoonstellingen worden gedeeld op instagram, facebook en twitterpagina’s @brusselsmuseum

 1. Museum Plantin- Moretus blijft open

Duik online in de collecties, bekijk de webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister de audiogids met de Antwerp Museum App. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het Museum Plantin-Moretus te zijn.

 1. M - Museum Leuven komt naar jou.

M-Museum is weer open voor bezoek. Maar je kan het museum ook nog op het scherm ervaren. Wandel virtueel rond de zalen, bekijk video’s over huidige en afgelopen tentoonstellingen, beluister de eerste podcast of blader door het eerste nummer van het nieuwe magazine. Voor kinderen vanaf 8 jaar ontwikkelde M de afgelopen weken een kunstblaadje. Aan de hand van een reeks opdrachten leer je samen een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen.

 1. Koers je weg door het museum van de Wielersport.

KOERS, het museum van de wielersport, opende weer zijn deuren. Tijdens de sluiting van het museum werd elke dag een uniek object uit de rijke KOERScollectie in de kijker geplaatst: Het Mooiste van KOERS. 

 1. Het Letterenhuis bij je thuis.

Online is Het Letterenhuis altijd open. Ontdek de collecties online, beluister de podcasts over boeken, schrijven en vertalen of bezoek virtueel Het Lijsternest.

 1. De Flemish Masters leiden je rond

De curators en directeurs van kunsthuizen als het MSK Gent, Mu.Zee, Hof van Busleyden, Rubenshuis en Museum of Fine Arts Brussel, gidsen je persoonlijk langs hun collectie in het ‘Stay At Home Museum’ met topwerken van van Eyck, Bruegel, Rubens en Ensor.

 1. Meer rondleidingen in musea

Ontdek nog virtuele tours in Belgische musea op slechts een muisklik afstand

 1. Museum Vleeshuis blikt terug op zeshonderd jaar muziek en dans in de stad.

Laat je onderdompelen in de verhalen van vroegere speellieden, in hoe muziekinstrumenten gemaakt worden. Laat je meenenemen naar allereerste bals en operaoptredens … Ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.

 1. Stripmuseum van binnenuit verkennen

Bezoek het Stripmuseum ook virtueel via Google Street View.

 1. Het S.M.A.K. zet je aan het luisteren en tekenen
 • Het S.M.A.K. heeft een traditie van tekenprojecten. Tekenen is een activiteit die je vaak in afzondering beoefent. Daarom zet ze dit onder de lockdown verder. Jij tekent en stuurt in, het S.M.A.K. bundelt.
 • Het Imaginair Museum is een fantasievol luisterspel waarin kunstwerken uit de vaste collectie van S.M.A.K. worden voorgesteld. Beluister het audiofragment, neem eventueel potlood en papier bij de hand en teken wat je hoort. Nadat je het beluisterd hebt, kan je doorklikken naar het werk op de S.M.A.K.-site.

 

 1. Meer virtuele tours in Belgische musea stillen je cultuurhonger

Ontdek de mooiste collecties op slechts een muisklik afstand via museumpass.

 1. Feest online in het MAS

In het MAS. Museum aan de Stroom kan je nu ook virtueel terecht. Kijk rond in de verschillende zalen dankzij de 360° foto's. Op de 4e verdieping kan je een kijkje nemen in de expo Feest!. In de museumzaal op de 5e verdieping volg je het spoor van voedsel door de stad Antwerpen.

Lessuggesties

 1. Doe-het-zelf-kunst in de huiskamer met Musée Maison van Mooss vzw

Musée Maison brengt het museum naar de huiskamer en wil kinderen en klassen inspireren om kunst en erfgoed met nieuwe ogen te bekijken. Het boek van Mooss brengt 28 tot de verbeelding sprekende hedendaagse werken uit de collecties van SMAK, M HKA, Mu.Zee en M (Cera collectie). Met educatieve doe-opdrachten komen ze op speelse wijze tot leven.

 1. Hof van Busleyden zet zijn deuren open

Je kan op zoveel manieren genieten van de verhalen en collectie van Hof van Busleyden. Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Want net op momenten als deze willen ze meer dan ooit toegankelijk zijn voor iedereen.

 1. Het Gallo-Romeins Museum

Doorzoek de collectie, herbeleef de voorbije tentoonstellingen, en raadpleeg thema-mappen over het verre verleden in het Gallo-Romeins Museum.

 1. De wereld van Kina

De wereld van Kina , het natuurmuseum voor kinderen en jongeren, is weer open, maar hun tips om thuis te doen staan nog online. Zo komt het museum een beetje naar jou toe, in je kot.

 1. Ook STEAM-opdrachten online

In ons kot blijven? Dat is geen reden om niet te blijven experimenteren. Technopolis toont hoe je jouw keuken omtovert tot een echt proefjeslab.

Thema
 • beeld
 • erfgoed
 • geluid en muziek
 • mode en design
 • STE(A)M
Van Eyck coronamasker 2