Musea zetten hun deuren digitaal open met aangepast lesmateriaal

Alle musea zijn dicht, maar je kan op zoveel educatieve manieren de collecties verkennen.

Net op momenten als deze kan je kinderen en jongeren met musea laten kennismaken. Vele medewerkers hebben trouwens aangepast lesmateriaal en tips uitgewerkt om hun aanbod levendig te tonen.

Bekijk hier een selectie van het online aanbod.

Musea online

 1. Het STAM in Gent laat je meekijken in de stad

Ontsnap even naar Gent via deze digi-expo’s: ‘Gent door de lens van Carl de Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’. Herken de plekjes in de stad of ga op zoek naar voorwerpen of mensen: vind je de witte ballon en de mevrouw met de rode buggy? Laat je leerlingen verhalen verzinnen bij de foto’s. Voor secundair onderwijs vertelt de online tentoonstelling Gent, bezette stad meer over het dagelijkse leven tijdens die periode. Gent door de lens van Carl De Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’ zijn slechts 2 van de beschikbare digi-expo’s van het STAM.

 1. Duik de wereld van Rubens binnen in het Rubenshuis.

Het Rubenshuis mag dan wel gesloten zijn door de coronacrisis, online zijn ze nog open. In het Rubenshuis stap je letterlijk binnen in de leefwereld van Rubens, één van de grootste barokschilders in de geschiedenis. Duik in de collectie, beluister de audiogids 'De meester leeft' met de Antwerp Museum App of ontdek wie Rubens was in tekst en beeld of via de podcast van Klara.

 1. Keith Haring bezoeken in Bozar

Als je niet de kans hebt gehad om de Keith Haring tentoonstelling in Bozar te zien, kan je ze alsnog bezoeken. #BozarAtHome wordt het referentiepunt om hen online te blijven volgen. Ook andere Brusselse musea, zoals Museum voor Natuurwetenschappen en vele anderen lanceren de komende weken de campagne #MuseumAtHome via hun sociale netwerken. Virtuele rondleidingen, favoriete werken, recente tentoonstellingen worden gedeeld op instagram, facebook en twitterpagina’s @brusselsmuseum

 1. Museum Plantin- Moretus blijft open

Bekijk de online tentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, beluister de audiogids met de Antwerp Museum App. Het Museum Plantin-Moretus doet er alles aan om toegankelijk te blijven.

 1. M - Museum Leuven komt naar jou.

Nu jij en je klas een tijdje niet naar M kunnen komen, doet M-Museum er alles aan het museum naar jou te brengen. Wandel virtueel rond de zalen, bekijk video’s over huidige en afgelopen tentoonstellingen, beluister de eerste podcast of blader door het eerste nummer van het nieuwe magazine.

 1. Meer rondleidingen in musea

Ontdek nog virtuele tours in Belgische musea op slechts een muisklik afstand

Lessuggesties

 1. Doe-het-zelf-kunst in de huiskamer met Musée Maison van Mooss vzw

Musée Maison brengt het museum naar de huiskamer en wil kinderen en klassen inspireren om kunst en erfgoed met nieuwe ogen te bekijken. Het boek van Mooss brengt 28 tot de verbeelding sprekende hedendaagse werken uit de collecties van SMAK, M HKA, Mu.Zee en M (Cera collectie). Met educatieve doe-opdrachten komen ze op speelse wijze tot leven.

 1. Hof van Busleyden zet zijn deuren open

Je kan op zoveel manieren genieten van de verhalen en collectie van Hof van Busleyden. Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Want net op momenten als deze willen ze meer dan ooit toegankelijk zijn voor iedereen.

 1. Het Gallo-Romeins Museum

Doorzoek de collectie, herbeleef de voorbije tentoonstellingen, en raadpleeg thema-mappen over het verre verleden in het Gallo-Romeins Museum.

 1. De wereld van Kina

De wereld van Kina , het natuurmuseum voor kinderen en jongeren, blijft ook tot 19 april gesloten. Tijdens deze weken geven ze knutseltips weg.

 1. Ook STEAM-opdrachten online

In ons kot blijven? Dat is geen reden om niet te blijven experimenteren. Technopolis toont hoe je jouw keuken omtovert tot een echt proefjeslab.

Thema
 • beeld
 • erfgoed
 • geluid en muziek
 • mode en design
 • STE(A)M
Van Eyck coronamasker 2