Musea zetten hun deuren digitaal open met aangepast lesmateriaal
De musea zijn open, maar met beperkte toegang en aangepaste maatregelen. In de afgelopen periode maakten ze werk van alternatieve manieren om de collecties verkennen. En ze zijn ver gegaan: virtuele rondleidingen, opdrachten bij de collectie-items of rondleidingen door de curatoren.
Musea online
- Ontsnap even naar Gent via deze digi-expo’s: ‘Gent door de lens van Carl de Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’. Herken de plekjes in de stad of ga op zoek naar voorwerpen of mensen: vind je de witte ballon en de mevrouw met de rode buggy? Laat je leerlingen verhalen verzinnen bij de foto’s. Voor secundair onderwijs vertelt de online tentoonstelling Gent, bezette stad meer over het dagelijkse leven tijdens die periode. Gent door de lens van Carl De Keyzer’ en ‘Gent, bezette stad’ zijn slechts 2 van de beschikbare digi-expo’s van het STAM.
- Vierkante kilometer per vierkante kilometer haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad Gent boven. 'Historian in residence' Tina De Gendt, betrekt buurtbewoners en enthousiastelingen en tekent samen met hen verhalen van heel lang geleden maar evengoed van heel recent op. Ze duikt ook in de archieven. Ontdek nu online tien verhalen die de wijk Brugse Poort én stad mee gevormd hebben.
- De tentoonstelling 'Het verloren koninkrijk. Willem I en België' staat nu online. Waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? Hoe kwam Willem I aan bijnamen als de Koperen Koning en de Kanalenkoning? Ontdek het in deze digi-expo.
Het Rubenshuis is online altijd open. In het Rubenshuis stap je letterlijk binnen in de leefwereld van Rubens, één van de grootste barokschilders in de geschiedenis. Duik in de collectie, beluister de audiogids 'De meester leeft' met de Antwerp Museum App of ontdek wie Rubens was in tekst en beeld of via de podcast van Klara.
Als je niet de kans hebt gehad om de Keith Haring tentoonstelling in Bozar te zien, kan je ze alsnog bezoeken. #BozarAtHome wordt het referentiepunt om hen online te blijven volgen. Ook andere Brusselse musea, zoals Museum voor Natuurwetenschappen en vele anderen lanceren de komende weken de campagne #MuseumAtHome via hun sociale netwerken. Virtuele rondleidingen, favoriete werken, recente tentoonstellingen worden gedeeld op instagram, facebook en twitterpagina’s @brusselsmuseum
Duik online in de collecties, bekijk de webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister de audiogids met de Antwerp Museum App. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het Museum Plantin-Moretus te zijn.
M-Museum kan je ook nog op het scherm ervaren. Wandel virtueel rond de zalen, bekijk video’s over huidige en afgelopen tentoonstellingen, beluister de eerste podcast of blader door het eerste nummer van het nieuwe magazine. Voor kinderen vanaf 8 jaar ontwikkelde M de afgelopen weken een kunstblaadje. Aan de hand van een reeks opdrachten leer je samen een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen.
KOERS, het museum van de wielersport, opende weer zijn deuren. Tijdens de sluiting van het museum werd elke dag een uniek object uit de rijke KOERScollectie in de kijker geplaatst: Het Mooiste van KOERS.
Online is Het Letterenhuis altijd open. Ontdek de collecties online, beluister de podcasts over boeken, schrijven en vertalen of bezoek virtueel Het Lijsternest.
De curators en directeurs van kunsthuizen als het MSK Gent, Mu.Zee, Hof van Busleyden, Rubenshuis en Museum of Fine Arts Brussel, gidsen je persoonlijk langs hun collectie in het ‘Stay At Home Museum’ met topwerken van van Eyck, Bruegel, Rubens en Ensor.
Ontdek nog virtuele tours in Belgische musea op slechts een muisklik afstand
Laat je onderdompelen in de verhalen van vroegere speellieden, in hoe muziekinstrumenten gemaakt worden. Laat je meenenemen naar allereerste bals en operaoptredens … Ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.
Bezoek het Stripmuseum ook virtueel via Google Street View.
- Het S.M.A.K. heeft een traditie van tekenprojecten. Tekenen is een activiteit die je vaak in afzondering beoefent. Daarom zet ze dit onder de lockdown verder. Jij tekent en stuurt in, het S.M.A.K. bundelt.
- Het Imaginair Museum is een fantasievol luisterspel waarin kunstwerken uit de vaste collectie van S.M.A.K. worden voorgesteld. Beluister het audiofragment, neem eventueel potlood en papier bij de hand en teken wat je hoort. Nadat je het beluisterd hebt, kan je doorklikken naar het werk op de S.M.A.K.-site.
In het MAS. Museum aan de Stroom kan je nu ook virtueel terecht. Kijk rond in de verschillende zalen dankzij de 360° foto's. Op de 4e verdieping kan je een kijkje nemen in de expo Feest!. In de museumzaal op de 5e verdieping volg je het spoor van voedsel door de stad Antwerpen.
Het grootste operahuis van België en een van de mooiste schouwburgen van Europa: De Munt staat al zo’n 300 jaar recht en is een onmisbare parel in ons cultuurlandschap. Ga voor een interactief bezoek via Google Arts & Culture of bekijk een van hun opera’s op de website
Lessuggesties
In het kader van de expo 100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen heeft Studio Globo in samenwerking met het MAS een workshop uitgewerkt voor het secundair onderwijs (1ste, 2de en 3de graad). Een pakket met filmpjes en werkmateriaal downloaden om mee aan de slag te gaan in de klas.
Je kan op zoveel manieren genieten van de verhalen en collectie van Hof van Busleyden. Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Want net op momenten als deze willen ze meer dan ooit toegankelijk zijn voor iedereen.
Doorzoek de collectie, herbeleef de voorbije tentoonstellingen, en raadpleeg thema-mappen over het verre verleden in het Gallo-Romeins Museum.
De wereld van Kina , het natuurmuseum voor kinderen en jongeren, is weer open, maar hun tips om thuis te doen staan nog online. Zo komt het museum een beetje naar jou toe, in je kot.
Technopolis zit niet stil. Op hun verschillende sociale media-kanalen (youtube, facebook, instagram, tiktok) vind je een dagelijkse portie experimenten die je zelf kan uitvoeren en blogposts over dingen die je moet geweten hebben. Leg experimenten vast op beeld, post ze online en tag “Technopolis!" Maak zelf een lockdown lamp, bouw online LEGO-sets, of volg de Blog op de site.
- beeld
- erfgoed
- geluid en muziek
- mode en design
- STE(A)M