Slam Poetry
Slam Poetry wordt wel eens een boksmatch met woorden genoemd. Het is voordrachtspoëzie in zijn meest pittige vorm, verwant aan hiphop & rap. De slamoptredens gebeuren in de vorm van wedstrijden, met ruimte voor improvisatie en inbreng van het publiek. Slam Poetry kwam overgewaaid uit Amerika, maar ondertussen is er ook een Belgisch en zelfs een Europees kampioenschap Poetry Slam.
Wil je je leerlingen introduceren tot Slam Poetry?
- Dan kan de lesmap van Creatief Schrijven voor leerkrachten middelbaar onderwijs je inspireren. De lesmap staat vol concrete tips, zowel om zelf aan de slag te gaan, als om workshops te organiseren met ervaren slammers.
- Heel wat cultuureducatieve organisaties organiseren slam poetry workshops voor het secundair onderwijs. Ze kunnen bij klasprojecten voor ondersteuning zorgen.
- Met WoordSlam kan iedereen die iets kan met woorden van zich laten horen! Een initiatief van MNM, Van Dale en VRT. Maak een filmpje waarin je laat zien dat je met woorden kan goochelen. Dat kan echt vanalles zijn. In de vorm van gebartentaal, een lied, een gedicht ...
- In Genk sloegen Villa Basta en Urban Woorden de handen in elkaar voor het project Genkse Woordslam: bekijk de making off en enkele resultaten.
- Via Literatuur Vlaanderen (auteurslezingen.be) kan je een subsidie krijgen voor lezingen van poetry slammers zoals bijvoorbeeld Seckou Ouologuem of Moya De Feyter.
- Kult.E vzw organiseert samen met Urban Woorden een scholencompetitie slam poetry voor vijfdejaars studenten secundair onderwijs. Deze wedstrijd tracht zoveel mogelijk jongeren in contact te brengen met woordkunst en biedt hen een platform aan waar ze hun stem kunnen laten horen. Meer info
Thema
- poëzie
- taal(bevordering) en taalstimulatie
- / Buitengewoon secundair onderwijs
- Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
- Deeltijds leren en werken
- Secundair onderwijs
- Voltijds gewoon secundair onderwijs
- Woordkunst-drama
