Net zoals bij ReMuA plaatst ShAkE de muziek in het hart van onze samenleving. Het bijzondere van de ShAkE aanpak is het streven naar zowel toegankelijkheid (lening van instrumenten, gratis projecten) als artistieke uitmuntendheid. ShAkE heeft een innovatieve methode en pedagogiek ontwikkeld die "socialiserend" wordt genoemd, gericht op collectieve muziekpraktijken.
Studio Globo is een educatieve ngo voor mondiale solidariteit. Met een praktijkgericht vormingsaanbod ondersteunt Studio Globo (toekomstige) leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs om te werken aan de wereld in de klas. Studio Globo biedt daarbij lespakketten, inleefateliers en workshops aan waarbij beleving centraal staat.
Mister Box ontwikkelt, ondersteunt en begeleidt crea-projecten in alle mogelijke vormen en maten. De organisatie specialiseerde zich de voorbije 25 jaar in audiovisuele en beeldende projecten en ontwikkelde een reeks workshops waar dverschillende milieuthema's centraal staan.De eenvoudigste manier om erachter te komen wat we juist voor jou kunnen betekenen is een bezoek aan onze website.
Elk jaar in maart komen de beste muzikanten ter wereld naar ons land voor het Klarafestival. Zowel klassieke orkesten én meer uitdagende experimentele acts staan op het programma. De concerten vinden plaats op verschillende locaties, voornamelijk in Brussel, maar ook in andere Vlaamse steden. Klarafestival engageert zich om een divers publiek te bereiken en nodigt elk jaar honderden jongeren uit.
FARO zet zich in om het cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is in de kijker te zetten. Voor onderwijs organiseert FARO in april 2022 de Erfgoeddag-week, we bundelen leermiddelen via erfgoedwijs.be, we werken mee aan lokale trajecten over erfgoed in de omgeving van de school, en we doen nog zoveel meer! Heeft u een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen.
De voormalige molen van Evere is sinds 2008 de thuishaven van het Brussels Museum van de Molen en de Voeding. Het museum en omliggende park vormen vandaag een unieke site in het arrondissement van Brussel - Hoofdstad. De geschiedenis van de molen en de maalderij wordt in de permanente tentoonstelling weergegeven. Jaarlijks handelt een tijdelijke tentoonstelling over een ander voedingsthema.
ART BASICS for CHILDREN is een kunsteducatieve organisatie die kinderen volwassenen op een speelse, creatieve manier in contact brengt met de wereld van de kunsten. ABC werkt zowel op locatie als in het eigen huis in Brussel.
Mattijs Deraedt (1993, Kortrijk) is dichter en poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. In 2020 bracht hij zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan uit bij Poëziecentrum. Hij studeerde Schrijven aan het RITCS en publiceerde onder meer in Het Liegend Konijn, De Revisor, Deus Ex Machina, Poëziekrant en Tirade.
Dompel je klas volledig onder in de spel- en speelgoedcultuur van vroeger en nu. De rijke collectie, verspreid over 7.000m2 , is een van de grootste van Europa.
Leerlingen maken op actieve wijze kennis met het speelgoed, dankzij de interactieve elementen. Het uitgebreide educatieve aanbod zorgt voor een geslaagd uitje met de klas!
De Vlaamse Dienst voor Filmcultuur (VDFC), houdt de kennis van filmgeschiedenis en filmstijlen levend in Brussel en Vlaanderen. Met inleidingen, losse lezingen en meerdaagse seminaries, met halfjaarlijkse lessenreeksen en een tweejaarlijks zomerfilmcollege, belicht de VDFC het cinematografisch erfgoed in al zijn boeiende facetten, steeds vanuit een filmhistorisch en kunstesthetisch standpunt.
KunstKamp zet lagere scholen gedurende een volle dag aan het schilderen. Elk kind maakt dezelfde spel- en vingeroefeningen tot abstractie zoals gebruikt door Picasso en Kandinsky. Onze KunstKamp docenten spelen een begeleidende rol gedurende deze dag en bezorgen jullie op voorhand een glashelder draaiboek. We sluiten de dag af met een knaller van een expositie.
In samenwerking met Lessen in het donker en Jekino, wordt een gevarieerd programma aangeboden, gaande van betoverende animatiefilms voor de allerkleinsten tot maatschappelijk relevante documentaires voor jongeren. Elke film wordt voorzien van de nodige omkadering door middel van lesmappen of een interactieve workshop. Een gesprek met de maker van de film is mogelijk op aanvraag.
Palace is een meertalige stadsbioscoop met een educatieve missie. De nieuwe cinema in het centrum van Brussel stelt een rijk en gevarieerd filmaanbod samen voor kleuter-, lagere en middelbare scholen. U kan er terecht voor filmvertoningen, filmeducatief lesmateriaal, workshops, ateliers en ontmoetingen met filmtalent. Palace werkt ook op vraag en op maat van de scholen zelf.
De Vanhaerents Art Collection is een hedendaagse familiale kunstverzameling met werk van het einde van de jaren 1970 tot vandaag.
Hierdoor is het mogelijk om het werk van beloftevolle jonge kunstenaars te confronteren met dat van reeds gevestigde kunstenaars door wiens werk zij geïnspireerd werden.
Bibliotheek Sans Souci is een rustpunt in de stad, een laagdrempelige vrijplaats in het bijzonder voor kinderen, een inspirerende en mooie openbare ruimte vol leesplezier, vrije toegang tot informatie en nieuwe technologie, een tweede thuis die aanzet tot ontmoeting, creativiteit en verbeelding, goed ingebed in de lokale buurt.
Dé plek om te leren over geschiedenis en kunst. Aan de hand van archeologische vondsten, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en betoverende kunstwerken reconstrueren we samen met de leerlingen een stukje geschiedenis. Bij de ontwikkeling van een gevarieerd aanbod voor scholen vormen verfrissende tendensen op vlak van museumeducatie en ontwikkelingen in het onderwijs de leidraad.
Keizer Karel en het kruim van de Europese adel verbleven tussen de twaalfde en de achttiende eeuw in het Coudenbergpaleis. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Nu is het een betoverende archeologische site, een labyrint van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers.
Boomhutten bouwen voor je planten, Mexicaanse piñata's in elkaar steken rond een klasthema of een modeproject. Het kan allemaal.
Misschien kan mijn aanbod je inspireren.
Een project op maat voor je klas? Ook dat kan! Contacteer me zeker voor een brainstormmoment.
In het Huis van de Europese geschiedenis is iedereen welkom. Hier wordt geïnformeerd, uitgedaagd en stof tot nadenken geboden. Maar bovenal krijgt u de gelegenheid vragen te stellen. Onze tentoonstellingen, hulpmiddelen, interactieve ruimten, programma's en evenementen zijn zo ontworpen dat u zich op elk gewenst niveau kunt verdiepen in bepaalde aspecten van de Europese geschiedenis.