Poëziesterren secundair onderwijs
De Poëziesterren geven poëzie een prominente plaats in het secundair onderwijs.
In navolging van het succesvolle project Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren dat sinds 2014 bestaat, wordt ook een laagdrempelig poëzieproject uitgerold in het secundair onderwijs, wat aansluit bij de ambitieuze doelstellingen in de beleidsplannen van de ministers van Onderwijs en Cultuur.
Het educatief traject wordt in de scholen opgezet in de week na 21 maart 2021, UNESCO Werelddag van de Poëzie. Hiermee worden jongeren warm gemaakt om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren.
Editie 2021
Laat je leerlingen van de eerste of de tweede graad tijdens de week van 22 tot en met 27 maart 2021 meestemmen voor het mooiste gedicht per graad en bepaal mee welk gedicht een Poëziester wint.
De gedichten en het ingesproken materiaal worden aan de scholen enkele weken op voorhand bezorgd, waardoor je ook een week vroeger kan stemmen, mocht dat om organisatorische redenen (bv. proefwerken, schoolreizen, ...) in jouw school nodig zijn.
Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Je ontvangt de vijf gedichten langs digitale weg en ingelezen door een professional, zodat je ze in de klas kan voorlezen of via een digitaal platform kan delen. Tevens krijg je een gedetailleerde lesbrief zodat je vlot aan de slag kan met de leerlingen! Elke dag van de stemweek lees en bespreek je een gedicht met hen. Op het einde van de week bepalen de leerlingen welk gedicht hun favoriet is!
Inschrijven kan tot en met 31 januari 2021.
Opgelet: gelieve per school maar 1 contactpersoon op te geven! Spreek dus goed af met je collega's.
Hoe verlopen de Poëziesterren?
Een vakjury maakt een kwalitatieve selectie van recente Nederlandstalige poëzie, die bij reguliere uitgevers is gepubliceerd en die geschikt is voor de jongeren. De jury maakt een brede selectie en laat zich niet beperken door leeftijdsaanduidingen op de bundels.
De jongeren stemmen tijdens een educatief traject voor hun favorieten. Het gedicht dat per graad het meeste stemmen haalt, wordt bekroond met een Poëziester.
De winnende gedichten worden vervolgens gevisualiseerd op diverse, aantrekkelijke dragers en fysiek en digitaal verspreid in de scholen in het volgend schooljaar a.h.v. aantrekkelijke posters, didactische verwerking, animatiefilmpjes en een gedrukte uitgave. Door woord en beeld te combineren, hopen we in te spelen op de interesses van jongeren maar ook leerkrachten te ondersteunen die vaak op zoek zijn naar degelijk en concreet materiaal.
Alle deelnemende scholen krijgen een gedrukte uitgave toegestuurd in de loop van oktober.
Kijk zeker naar onderstaand filmpje!
Didactische verwerking
Naast tien geselecteerde gedichten wordt in de bundel die bij het Poëziecentrum verschijnt ook een didactische verwerking gemaakt a.h.v. Cultuur in de Spiegel - een belangrijk kader achter de vernieuwde eindtermen cultureel bewustzijn en culturele expressie - van de winnende gedichten.
Je zal deze ook kunnen terugvinden op KlasCement. Laat er een review achter of vertel ons hoe jij met de gedichten aan de slag ging!
Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren voor het basisonderwijs
Heb je interesse in de tweejaarlijkse De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren voor het basisonderwijs - ook een initiatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum -, neem dan zeker 'ns een kijkje op de de afzonderlijke pagina.
- poëzie
- literatuur en leesmotivatie
- poëzie
- taal(bevordering) en taalstimulatie
- / Secundair onderwijs
- Voltijds gewoon secundair onderwijs