Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. Kunst en literatuur gaan hand in hand in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Hasselt

Kunst en literatuur gaan hand in hand in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Hasselt

Voor het leerkrachtenteam van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Hasselt en zijn filialen is het elk jaar reikhalzend uitkijken naar de thematische boekenlijst van Iedereen Leest voor de Jeugdboekenmaand. Die lijst vormt immers het vertrekpunt voor het grootste deel van hun muzische lessen.

Beeldhouwwerkjes van varkentjes
3D-walvissen
3D-werk bever in zak
3D-bever met muntjes
Kleurrijke raamstickers
Performance tijdens slotfeest
Workshop tijdens slotfeest
Beelhouwwerkjes van draken, hangend
3D-werk superheldin
Beeldhouwwerk boef met gsm
3D-werk beer met ijsje
Reeks tekeningen van koninginnen
Poseren met dierenmaskers voor de affiches
Campagnebeeld expo 2018
Campagnebeeld 2019
Campagnebeeld expo 2020
Campagnebeeld expo 2021
Affiche tentoonstelling Academie Hasselt 2022

In de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Kuringen, een filiaal van de Academie van Hasselt, gaan literatuur en kunst al jaren hand in hand. Sinds oudsher maken de leerlingen er kunstwerken geïnspireerd door jeugdboeken en stellen ze de resultaten tentoon in de naburige bib. Leerkrachten Sarah Hendrickx en Laura Brepoels bouwen verder op deze traditie: elk jaar opnieuw nemen zij het thema van de Jeugdboekenmaand als basis voor lessenreeksen die volledig draaien rond literatuur.

Als een lopend vuurtje

Hun enthousiasme voor jeugdboeken werkte zo aanstekelijk dat dezer dagen zowat het hele leerkrachtenteam van de Academie van Kuringen aan de slag gaat rond de Jeugdboekenmaand. Het project werd intussen ook opgepikt door de grote broer in Hasselt: een twintigtal (!) kunstleerkrachten - verspreid over de Academie van Hasselt en zijn filialen in Kuringen, Alken, Zonhoven en Diepenbeek - werkt inmiddels het hele jaar rond (jeugd)literatuur. 

Pelikaan en krabben

Creatief met literatuur

'Persoonlijk ben ik zot van kinderboeken', zegt Laura Brepoels. 'Hoe verhaal en beeld samenvloeien blijft me eindeloos fascineren'. Haar lessen vertrekken steevast vanuit het thema van de Jeugdboekenmaand, meestal gebaseerd op één specifiek boek. 'Waar mogelijk lees ik zelf een stukje voor om de kinderen mee in het verhaal te krijgen en te inspireren. Zo kan ik een dialoog opstarten met de leerlingen rond het boek en het thema en leer ik meer over hun belevingswereld en wat hen bezighoudt.' 

Bij Sarah Hendrickx groeide het project eerder uit een specifieke nood: 'Er is niks mis met bijvoorbeeld een herfstsfeer tekenen op een vlak blad maar wij wilden net iets meer out of the box denken. Met dit project kunnen we veel meer in de diepte werken, zowel rond lezen als beeldende vorming.' Sarah houdt ervan om verschillende technieken te combineren: zo tekenden haar leerlingen Pinokkio uit het gelijknamige boek, maar ontwierpen ze meteen ook een 3D-walvis om de getekende Pinokkio in te plaatsen.  

'Met dit project kunnen we veel meer in de diepte werken, zowel rond lezen als beeldende vorming.'

Leerkracht Sarah Hendrickx

Laura werkte in 2019 rond het boek De leeuw en het vogeltje van Marianne Dubuc. 'Via dit verhaal kan je bijvoorbeeld praten over vriendschap en wat het betekent voor hen. Maar ook minder leuke thema's, zoals pesten, komen erin aan bod'. De opdracht leverde uiteindelijk het prachtige affichebeeld op voor de tentoonstelling van dat jaar.

Tekening en campagnebeeld 2019

Van boek naar kunstwerk

Ook dit jaar putten de leerkrachten van de Academie welig uit literaire voorbeelden. 'We brachten Dokter Vos uit het gelijknamige boek van Daan Remmert De Vries tot leven', legt Laura uit. 'De uitdaging was om 2D te transformeren naar 3D: we maakten een tekening op groot bruin papier met oliekrijtjes en inkt. Die knipten we uit en vulden we op met papiersnippers. Zo kregen we een soort 3D-kussen dat we mooi konden presenteren in de ruimte.'

2D meets 3D was ook de opzet voor een reeks werken rond het boek 'Viktor' van Jacques Maes & Lise Braekers. Het lichaam van de 'gevilde cheeta' uit het verhaal kreeg eerst gestalte in een tekening met zacht pastelkrijt. Dan werd een 3D-kop geboetseerd uit klei en ingekleurd met acrylverf en inkt. 

Koos Meinderts' versie van 'De schelmenstreken van Reinaert De Vos' kreeg eveneens een nieuw leven in klei. 'In deze opdracht focusten we op het leren aanhechten van verschillende delen in klei, en het aanbrengen van structuur via de vacht van de Vos', verduidelijkt Laura. Een likje bruine acrylverf en daar stond plots Reinaert De Vos op tafel!

'De heksen' van Roald Dahl, ten slotte vormden de inspiratie voor een reeks portretten in waskrijtjes en acryl waarin de leerlingen koude en warme kleuren leerden combineren.

Compilatie werken olv Laura Brepoels

Uitpakken in de bib

Traditiegetrouw krijgen de literair geïnspireerde werken van de leerlingen een prominent plaatsje in de bib tijdens de Jeugdboekenmaand. Klein probleem: in de gemiddelde bibliotheek vind je niet zoveel vrije muren om werk tentoon te stellen. Voor Laura werkt deze beperking net bevrijdend. 'Door 2D en 3D te combineren en out of the box te denken komen we al een heel eindje. Ieder jaar leren we nog bij en zien we weer andere presentatiemogelijkheden.' Zo ontwikkelden de leerlingen van de richting digitaal beeldatelier dit jaar voor de eerste keer raamstickers.

De bibliotheek van Kuringen is inmiddels veel te klein geworden voor al dat kunstig geweld, waardoor er wijselijk beslist werd te verhuizen naar de hoofdbibliotheek van Hasselt. Tijdens de Jeugdboekenmaand staat de bib er volledig in het teken van het huwelijk tussen kunst en literatuur. De ruimte puilt uit van literair geïnspireerde kunstwerken gemaakt door de leerlingen van de Academie: van schilderijen tot kleiwerkjes tot animatiefilms.

'Door 2D en 3D te combineren en out of the box te denken komen we al een heel eindje. Ieder jaar leren we nog bij en zien we weer andere presentatiemogelijkheden.'

Leerkracht Laura Brepoels

3D-draakjes met 2D-ridder

Voldoening

'De tentoonstelling geeft de leerlingen een enorme voldoening omdat ze hun werken in een openbare plaats zien schitteren,' zegt Laura. 'Ook bekijken ze hun vertrouwde bib een keer in een ander daglicht.' Voor de bibliotheek zelf is het project een ideale aandachtstrekker voor de Jeugdboekenmaand. Maar de bib wil ook meer zijn dan enkel een tentoonstellingszaal: 'Tijdens het jaarlijkse openingsfeest kan je bij ons workshops volgen waar je zelf aan de slag gaat met literatuur en kunst', zegt bibliotheekmedewerker Ine Janssen. 'En voor volgende jaren dromen we luidop van een muzikaal project samen met de Academie.' Wij dromen graag mee!

Tips van Sarah en Laura

  • Bouw de spanning op. Lees elke les een stukje voor uit het boek en laat de leerlingen fantaseren over wat er verder kan gebeuren in het verhaal. De vele ideeën kan je gebruiken om beeldend verder aan de slag te gaan.
  • Houd niet vast aan 1 techniek maar combineer naar hartenlust. Een 2D-werk kan 3D worden in een handomdraai: plak een blad aan de achterkant van een tekening, vul de tussenruimte op en je hebt een kussen gemaakt!
  • Simpele ideeën zijn vaak de beste. Werk je rond het konijn Corneel en zijn oranje cape? Maak dan een konijn met een oranje cape: daar kan je op beeldend vlak nog alle kanten mee uit.
  • Vertrek van basisvormen. Veel heb je niet nodig om in 3D te werken: met wat creativiteit kan een simpele kartonnen doos letterlijk alles worden.
  • Wees niet bang van kleur. Kleine werkjes verliezen al snel hun impact wanneer je ze in een grote tentoonstellingsruimte plaatst. Opvallende kleuren kunnen dan helpen om toch de aandacht te trekken. 

Poseren met dierenmaskers voor de affiches

Wil jij samenwerken met een kunstacademie in jouw klas? Dat kan!

  • De dynamoPROJECT-subsidie neemt voor jou de financiële drempels weg. Je krijgt tot 2000 euro voor jouw artistiek project op school. Lees de voorwaarden van een dynamoPROJECT.
  • Ontdek de kunstenaars en cultuureducatieve organisaties op Cultuurkuur. Of kies je eigen partner in je schoolbuurt.
  • Op zoek naar inspirerende voorbeelden van andere scholen? Doorzoek onze praktijkvoorbeelden op onderwijsniveau of discipline.
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Kasper Froeyman
Label
  • literatuur en leesmotivatie
School Sted. Academie Schone Kunsten
Sted. Academie Schone Kunsten
Organisaties Bibliotheek Hasselt Limburg
Onderwijsniveau
  • Beeldende en audiovisuele kunst
  • Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
Thema
  • beeld
  • literatuur en leesmotivatie
Sleutelcompetenties
  • Nederlands
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2021-2022
Projectverantwoordelijke Laura Brepoels en Sarah Hendrickx

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
Leerling werkt aan muzieknummer op iPad

Songs & Beats leren BuSo-leerlingen plannen en samenwerken

Muziek, dat was het onderwerp waar de leerlingen van Sint-Gregorius in Gentbrugge vooral rond wilden bijleren in hun keuzemodule. De school zag hierin een uitgelezen kans om te werken rond planning en samenwerking: twee vaardigheden die niet evident zijn voor leerlingen met ASS. Samen met Tim Wuyts...

Lees meer
Leerling gaat creatief aan de slag met literatuur

Creatief omspringen met meertaligheid? Breng een schrijver in je klas!

In 2021 lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie Kunstenaars in de klas, een oproep om kunstprojecten te stimuleren in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Een van de projecten die subsidies ontving, is de samenwerking tussen schrijver Arno Boey, het Atheneum Brussel en internationaal...

Lees meer

Leerkrachten én leerlingen ontdekken hun creativiteit tijdens Kunstkuur

Expertisedeling tussen leerkrachten. Muzisch sterker in de schoenen staan. De leerlingen laten kennismaken met de academie en met het plaatselijke Gemeenschapscentrum De Zeyp. Hun culturele blik verruimen. Hen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken én te tonen… Het lijstje doelen waar de...

Lees meer

Het moois dat ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment

‘Vaak kiezen leraren op school nog voor sterk afgebakende muzische opdrachten. Dan is het fijn als zij én hun leerlingen, samen met een dko-docent, kunnen ontdekken wat voor moois er ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment.’ Aan het woord zijn Simon Vermeulen en Goedele Pauwelyn...

Lees meer
Leerlingen zitten in de klas en houden boomwhackers vast waarmee ze musiceren.

Leerstof herhalen, verdiepen en verwerken via beeld, dans en woord? Deze Kunstkuur toont hoe het kan

Tijdens muzische vorming dansen ze hoofdletters of zingen ze het verloop van de Eerste Wereldoorlog in een marslied. De krantenartikels die de leerlingen in de taalles schreven? Die gieten ze in een mediageniek journaal. Zo wekken Anke Vrinssen van Kunstacademie Dilsen-Stokkem en leraren Els Coox en...

Lees meer

Nieuws in de kijker

Jeugdboekenmaand 2023 affiche

Werken met boeken tijdens Jeugdboekenmaand én het hele jaar door!

Wil je boeken meer je klas in smokkelen? Vind hier de educatieve handleidingen voor leerkrachten lager en eerste graad...

Lees meer

dynamoPROJECT | 2000 euro voor een kunstenaar in je klas? Dien je aanvraag in t.e.m. 15 mei

Je wil een boek vertalen naar moderne dans? Je wil met je klas een eigen verhaal schrijven en kan daarbij de hulp...

Lees meer
"

Infosessie dynamoPROJECT | woensdag 22 maart 2023

Kriebelt het om samen te werken met een echte kunstenaar? Wil je een artistieke draai geven aan je lesonderwerpen? Ben...

Lees meer

'Vrienden voor het Lezen' wil nieuwe en meer lezers

Met de lancering van een communicatiecampagne ‘Vrienden voor het Lezen’ en een groot Leesoffensief wil de Vlaamse...

Lees meer
Meisje verkleed als Pipi Langkous doet handstad op een paard

Op stap met de klas dankzij dynamoOPWEG

Zoek je gratis vervoer voor een educatieve schooluitstap?

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, ondersteuningen en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement Onderwijs en Vorming

Koning Albert II-laan 15, postbus 134

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs