Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. Boekenjuf Peggy | Boeken zijn de basis van alles

Boekenjuf Peggy | Boeken zijn de basis van alles

Tot voor een paar jaar werd er op De Balderschool niet structureel aan leesbevordering gedaan. Peggy Cornelis hakte toen de knoop door om dat op de agenda te zetten. ‘Wie een boek kan lezen, kan al de rest ook onder de knie krijgen.’

Nadat ik acht jaar in een joodse school had gewerkt, deed ik een interim in een bulo-school. Het sprak me zo aan dat ik erin verder wilde gaan. Ik kon hier op school beginnen en heb toen een banaba specialisatie gevolgd. De kinderen zijn hartverwarmend open en komen spontaan vertellen, daar doe ik het echt voor. Uiteraard hebben sommigen een rugzakje. Kinderen met type 1 hebben een licht mentale achterstand, Kinderen met type 8 hebben leerstoornissen. Sommige kinderen kunnen na twee jaar terug naar het gewone lager onderwijs.

Vaak hebben mijn leerlingen een strakke structuur nodig. Alleen zet ik wel alle leerlingen apart aan een bankje omdat ze zich anders slecht kunnen concentreren. Ik heb toevallig allemaal jongens dit jaar en die kunnen elkaar ook niet makkelijk gerust laten (lacht). Daardoor werkt de leeshoek dit jaar niet echt. We lezen gewoon aan de tafel.

Een aantal leerkrachten werkten al veel met boeken, anderen minder. Zelf vind ik boeken de basis van alles. Wie een boek kan lezen, kan al de rest ook onder de knie krijgen. Gewoon al een opdracht maken of een vraagstuk lezen gaat toch veel beter als kinderen goed kunnen lezen. Sommige kinderen hier komen thuis zeer weinig in aanraking met boeken, dus het is absoluut een plus als wij hen op school met boeken in contact brengen.

 

Wie is Peggy Cornelis?

School:

Pedagogische Eenheid 3 op GO! De Balderschool (BuLo) in Berlaar.

Favoriete kinderboek:

Sjakie en de Chocoladefabriek, Roald Dahl.

Vast tijdstip

Ik heb een nascholing gevolgd voor leesbevordering in de eerste graad en daarna zijn we er hier ook mee begonnen. Het was even wat werk om alle neuzen in dezelfde richting te brengen. Iedereen past het nu toe op zijn of haar manier in de klas. Buitengewoon onderwijs heeft als voordeel dat hier meer geschoven kan worden met uren.

Ik lees zelf 5 minuten voor en de kinderen lezen 10 minuten of omgekeerd. In de andere klassen zijn we begonnen met voorlezen om dat nadien af te bouwen zodat de kinderen vooral zelf kunnen lezen. Gezien de aard van onze leerlingen moet het altijd op een vast aangekondigd moment gebeuren. Vaak plan ik de 15 minuten leestijd na turnen of na een van de speeltijden.

Een jongen in mijn klas leest echt niet graag. We moesten samen de ingang vinden tot het kiezen van boeken. Uiteindelijk is hij via een moppenboek en een stripboek over Garfield tot bij boeken met een langer verhaal gekomen.

De Beste Boekenjuf/meester van het jaar

De prijs voor de Beste Boekenjuf/Boekenmeester beloont leerkrachten (kleuterschool en basisschool) die een concrete en dagelijkse inzet tonen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. In het magazine brengen de kandidaten hun verhalen en je vindt er massa's tips en tricks rond lezen en leesplezier in de klas.

CANON Cultuurcel en de Groep Kinderboekenuitgevers zoeken een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- en lager) die zich inzet voor leesbevordering en werken met kinderboeken aanmoedigt.

Nomineer jouw kandidaat

Wie besmet jou met zijn of haar passie voor (voor)lezen? Wie vult de boekenhoeken op school met een rijk en recent aanbod? En wie wakkert in jouw team het leesvuur aan? Kortom, welke juf of meester heeft op jouw school het grootste hart voor boeken? Ken jij zo iemand? Nomineer je kandidaat via boekenjuf.be.

Bib en klasbib

Sommige van onze klasbibs zijn verouderd. Dat lossen we op door een deel van ons sinterklaasbudget aan boeken te besteden in plaats van aan speelgoed. Bij de meesten is dat ongeveer 25 euro. Daar kun je al wel wat mee kopen bij een beurs als Boekenfestijn. De klasbibs bestaan voor 90% uit eigen boeken, de rest vullen we aan met bibliotheekboeken.

Ik ga om de vier weken naar de bib van Herenthout. Met mijn lerarenkaart mag ik daar zoveel boeken uitlenen als ik wil. Ik kies ze uit voor mijn klas. Met de school gaan we ook een keer per maand naar de bib van Berlaar. Daar kiezen de kinderen zelf. Dat vinden de kinderen heel fijn. Zelf kiezen is vaak wel nog moeilijk. Ik zeg dan waar ze mogen gaan kiezen. We werken altijd met de vijfvingertest. Ze lezen een stukje en bij elk woord dat ze niet snappen moeten ze een vinger weg doen. Als er na 1 bladzijde vijf vingers weg zijn is het boek te moeilijk. Toch voel ik soms dat zo’n boek toch gaat lukken, of het komt ook voor dat ze er na een paar maanden wel rijp voor zijn.

Strips zijn vaak nog te moeilijk. De boekjes van Klein Suske en Wiske en de stripverhaaltjes van Junior Suske en Wiske spreken hen wel aan.

Tijdschriften scoren hier ook goed, zoals Junior National Geographic. Ik heb zelfs een Autogids liggen. Voor sommige kinderen is dat een manier om erin te komen, het spreekt hen aan en ze kijken vooral naar de foto’s. Voor kansarme kinderen hebben we de boeken op school en ook leestasjes die mee naar huis mogen.

Luisterboeken gebruiken we hier minder omdat dat te lang duurt voor onze kinderen. De sprookjes van Het Geluidshuis kunnen we hier bijvoorbeeld niet opzetten. Ik lees wel zelf heel veel voor.

Stoelendans

Ik doe vaak een stoelendans als er nieuwe boeken zijn. Ik leg op elke stoel een boek, zet muziek op en als de muziek stopt moeten ze het boek pakken waar ze bij staan. Zo maken ze ook kennis met boeken die ze anders misschien niet zouden vastnemen. Vaak willen mijn leerlingen allemaal hetzelfde boek en zo kan ik dat een beetje omzeilen.

Ik doe soms ook een leescarroussel. Zo moeten ze om de tien minuten iets anders lezen en doorschuiven, Dat doen we een lesuur lang.

Bladwijzer

Wij werken met de vernieuwde AVI-testen. Ik vind een objectieve meting belangrijk maar zeker niet de belangrijkste maatstaf om lezen te evalueren. Kinderen ervaren vaak de tijdsdruk van die testen en zijn gestresseerd. Bovendien zegt zo’n test niets over het leesplezier en het begrijpen van wat er staat. Bij ons verloopt de test via de logopedisten die bij de zorg horen op deze school.

In het begin van het jaar maken we altijd samen een bladwijzer waarop tips staan voor de ouders om te kunnen voorlezen. De tips zijn: Kies een boek uit dat jullie samen leuk vinden, lees elke dag even of bezoek eens samen de bib.

In de boekenkast van juf Peggy

  • Dolfje Weerwolfje, Joram Lürsen
  • Vos en Haas, Sylvia Vanden Heede
  • De reuzenkrokodil, Roald Dahl
  • Hier waakt oma, Stefan Boonen
  • De Gorgels, Jochen Meyer
  • Bibi’s doodgewone dierenboek van Bibi Dumon en Fleur Van de Weel
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Soetkin Bulcke
School GO! LSBO De Balderschool
Organisaties Gemeentelijke openbare bibliotheek Herenthout
Gemeentelijke Openbare bibliotheek Berlaar
Onderwijsniveau
  • Basisonderwijs (lager en kleuter)
  • Buitengewoon basisonderwijs
Thema
  • literatuur en leesmotivatie
Sleutelcompetenties
  • Nederlands
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2016-2017

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
Leerling werkt aan muzieknummer op iPad

Songs & Beats leren BuSo-leerlingen plannen en samenwerken

Muziek, dat was het onderwerp waar de leerlingen van Sint-Gregorius in Gentbrugge vooral rond wilden bijleren in hun keuzemodule. De school zag hierin een uitgelezen kans om te werken rond planning en samenwerking: twee vaardigheden die niet evident zijn voor leerlingen met ASS. Samen met Tim Wuyts...

Lees meer
Leerling gaat creatief aan de slag met literatuur

Creatief omspringen met meertaligheid? Breng een schrijver in je klas!

In 2021 lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie Kunstenaars in de klas, een oproep om kunstprojecten te stimuleren in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Een van de projecten die subsidies ontving, is de samenwerking tussen schrijver Arno Boey, het Atheneum Brussel en internationaal...

Lees meer

Leerkrachten én leerlingen ontdekken hun creativiteit tijdens Kunstkuur

Expertisedeling tussen leerkrachten. Muzisch sterker in de schoenen staan. De leerlingen laten kennismaken met de academie en met het plaatselijke Gemeenschapscentrum De Zeyp. Hun culturele blik verruimen. Hen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken én te tonen… Het lijstje doelen waar de...

Lees meer

Het moois dat ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment

‘Vaak kiezen leraren op school nog voor sterk afgebakende muzische opdrachten. Dan is het fijn als zij én hun leerlingen, samen met een dko-docent, kunnen ontdekken wat voor moois er ontstaat als er ruimte is voor toeval en experiment.’ Aan het woord zijn Simon Vermeulen en Goedele Pauwelyn...

Lees meer
Leerlingen zitten in de klas en houden boomwhackers vast waarmee ze musiceren.

Leerstof herhalen, verdiepen en verwerken via beeld, dans en woord? Deze Kunstkuur toont hoe het kan

Tijdens muzische vorming dansen ze hoofdletters of zingen ze het verloop van de Eerste Wereldoorlog in een marslied. De krantenartikels die de leerlingen in de taalles schreven? Die gieten ze in een mediageniek journaal. Zo wekken Anke Vrinssen van Kunstacademie Dilsen-Stokkem en leraren Els Coox en...

Lees meer

Nieuws in de kijker

Jeugdboekenmaand 2023 affiche

Werken met boeken tijdens Jeugdboekenmaand én het hele jaar door!

Wil je boeken meer je klas in smokkelen? Vind hier de educatieve handleidingen voor leerkrachten lager en eerste graad...

Lees meer

dynamoPROJECT | 2000 euro voor een kunstenaar in je klas? Dien je aanvraag in t.e.m. 15 mei

Je wil een boek vertalen naar moderne dans? Je wil met je klas een eigen verhaal schrijven en kan daarbij de hulp...

Lees meer
"

Infosessie dynamoPROJECT | woensdag 22 maart 2023

Kriebelt het om samen te werken met een echte kunstenaar? Wil je een artistieke draai geven aan je lesonderwerpen? Ben...

Lees meer

'Vrienden voor het Lezen' wil nieuwe en meer lezers

Met de lancering van een communicatiecampagne ‘Vrienden voor het Lezen’ en een groot Leesoffensief wil de Vlaamse...

Lees meer
Meisje verkleed als Pipi Langkous doet handstad op een paard

Op stap met de klas dankzij dynamoOPWEG

Zoek je gratis vervoer voor een educatieve schooluitstap?

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, ondersteuningen en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement Onderwijs en Vorming

Koning Albert II-laan 15, postbus 134

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs