U bent hier:

CHAMBRES d' AMIS

Waarschuwingsbericht

cultuurkuur.be maakt gebruik van cookies. Meer weten.

Bach in een statige dekenij, Philip Glass in een neo-renaissancepand, drama en kopers in een 19de eeuwse burgerwoning, Pachelbel en Eric Clapton in een notariswoning … Op vraag van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans zetten zeven woningen hun deuren open voor de leerlingen van de hogere graad. Met titels als Grote en kleine vibraties, Glassworks en Fijn besnaard toveren de artiesten in spe de salons van de bewoners om tot intieme concert- en theaterzaaltjes.

Unieke samenwerkingen buiten de klasmuur

Leraar woord Jan Clement en directeur Philippe Sioen inspireerden zich op het project Chambres d’ amis van Jan Hoet, die vroeger in Gentse huiskamers hetzelfde deed voor beeldende kunst.

‘We wilden in zeven huiskamers diverse programma’s aanbieden, waarbij onze leerlingen hogere graad vakoverschrijdend buiten de normale klassituatie treden. Een unieke manier om eens echt dicht bij het publiek te komen, te leren samenwerken met andere disciplines en een deel van het eindexamen op een andere manier af te leggen’, vertelt Jan.

Op die manier ontstond een veelzijdige mix van genres: voordracht met oude en nieuwe muziek, slagwerk met dans, zang en piano met film ... Bovendien kreeg elke huiskamer het gezelschap van beeldend en grafisch werk van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten.

‘Dit gaat véél verder dan musiceren of voordragen binnen de klasmuur. Je moet durven loskomen van je partituur of tekst en leren vertrouwen op je talent en ervaring. Wie de stap waagt, beleeft een onvergetelijk avontuur.’

Kruisbestuiving tussen de verschillende genres

Iedereen kon zijn artistieke ei kwijt in de sfeer en het interieur van ‘zijn’ huis. Dat groeide langzamerhand tot een harmonisch geheel. ‘Voor de dekenij van Zottegem werd er gewerkt rond het thema verstilling. Als de ziele luistert zorgde voor een samenspel tussen muziek van Bach en Arvo Pärt. Bij kaarslicht voorgedragen gedichten deden nadenken over het mysterie van het leven. Seriële schilderijtjes van klimopblaadjes maakten het geheel compleet’, vertelt Jan enthousiast.

‘De lichte, ruime inkomhal van het atheneum stimuleerde dan weer de Grote en kleine vibraties van balletdansers en slagwerkers en liet het lichtere genre binnen met sketches uit Vaneigens en een pittig jazzcombo.

Telkens een unieke beleving

Rode draad in Chambres d’amis is de specifieke sfeer van elke huiskamer. De grote variatie aan stijlen leverde een uniek, divers programma op. ‘Aanvankelijk wilden we zeven programma’s brengen, maar door de enthousiaste reacties van de leraren kwamen we uiteindelijk tot elf voorstellingen van telkens een half uurtje.’

Dat laagdrempelig concept was een schot in de roos, want het geeft mensen de kans bij zoveel mogelijk huizen langs te gaan. ‘We spelen in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van het publiek om een ongekende woonkamer binnen te treden en zorgen dan dat ze in elke woning iets anders beleven, wat hun honger aanscherpt om andere artistieke creaties te gaan proeven.’

Tips van Jan

  • Kies een reeks van zeven woningen met een uiteenlopende stijl en sfeer. Maak één leraar voor elk huis verantwoordelijk, die zowel het contact met de eigenaars als met zijn/haar leerlingengroep coördineert.
  • Laat je inspireren door de sfeer van de woning en stel een aangepast programma op. Avant-garde, pop- en rockmuziek kunnen bijvoorbeeld heel goed samen in een modernistische woning.
  • Zorg voor voldoende repetities met de samengestelde groepjes muzikanten, dansers, voordragers. Ga pas in de laatste week ook in de betreffende huiskamer repeteren, zodat je de bewoners die hun deuren openzetten niet teveel belast.
  • Zoek samenwerking met leraren beeldende kunsten. Zij kunnen immers de vormgeving (affiches, flyers, decor, aankleding van de ruimtes met thematische kunstwerken) op zich nemen. Beslist een meerwaarde voor artiest en publiek!
  • Steek een duidelijk parcours ineen, met een overzichtelijk plattegrondje van de te bezichtigen woningen. Zorg in elke straat dat het huis al van ver zichtbaar is, met bijvoorbeeld toortsen en panelen met grote affiches van het evenement.