Werken in Uitvoering

Hoe kijken jongeren naar kunst? Om dat te ontdekken selecteerden jongeren in het Yper Museum een schilderij uit de collectie en gingen er creatief mee aan de slag tijdens Night@theMuseum. Tijdens die nacht gingen alle remmen los en kwam het kunsttalent in ieder van hen naar boven. Benieuwd naar hun interpretatie en kunstbeleving? Lees zeker verder en bekijk de filmpjes.

Werken in Uitvoering is een expositie van het Voorlopig Bewind, de jongerenadviesgroep van het Yper Museum. Dat zijn jongeren uit de 3de graad secundair, van alle Ieperse scholen. Jongeren die geen kunsteducatie volgen en anders niet meteen met elkaar in contact zouden komen, want hun opleidingen zijn zeer divers: Houtbewerking in het VTI, Latijn in het College en Verzorging in het GO! technisch atheneum Ieper.

Ieders kunsttalent kwam naar boven

Het museum schakelde hen in om te weten te komen hoe jongeren kijken naar kunst. De jongeren kozen daarvoor elk een schilderij uit de permanente opstelling in het museum. Daarna gingen de jongeren creatief aan de slag tijdens Night@theMuseum. Ze sloten zich allen samen op in het museum tijdens die nacht. Hoewel de drie educatieve medewerkers van het museum ondersteunden door op voorhand mogelijkheden en voorbeelden te tonen, kwamen alle ideeën en de uitwerking volledig uit de jongeren zelf. Ieders kunsttalent kwam naar boven en er ontstonden prachtige, eigenzinnige interpretaties die in het museum worden gepresenteerd naast het originele werk.

Zo kan je ondermeer het filmpje ontdekken van het ‘Zelfportret van Louise De Hem’. Zij is lichtjes in paniek door de aanwezigheid van al dat jong kunstgeweld!

Foto’s: © Yper Museum