Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. Tevreden, tussen vele anderen

Tevreden, tussen vele anderen

Aan de hand van jeugdboeken, schrijfopdrachtjes en zelfportretten toont auteur Siska Goeminne van Artforum aan de leerlingen van Sint Victor in Alsemberg dat er niets mis is met anders zijn.

De drie meisjes gooien veelbetekenende blikken naar elkaar. ‘Wat vind je het mooiste aan jezelf?’ vroeg Siska Goeminne net. Ze tillen een lok van hun lange haar op en knikken naar elkaar. Dat gaan ze opschrijven: ‘Mijn haar’. Ze glimlachen tevreden en gaan aan het werk. Anders zijn dan de anderen, veel kinderen hebben er een heilige schrik voor. Ze willen niets fout zeggen, geen stom antwoord geven en liefst niet opvallen. Geduldig en met veel liefde neemt Siska hen bij de hand en toont hen dat er buiten de lijntjes ook veel moois te beleven valt.

Stempel

Nog voor Siska Goeminne de klas een eerste keer bezocht, wisten de leerlingen wie ze mochten verwachten. Ze hadden haar al in een videoboodschap gezien! Siska: ‘Ik vroeg hen in dat filmpje ook op één persoonlijk voorwerp mee te brengen, dat iets vertelt over wie ze zijn. We moesten elkaar toch in de eerste plaats leren kennen! Tijdens de eerste sessie las ik mijn boek Ik zie jou, zie jij mij? voor, om mezelf voor te stellen. De illustraties werden geprojecteerd, dus ik kon de kinderen zoekopdrachten geven zodat ze de tekeningen extra aandachtig zouden bekijken. Daarna bespraken we wat iedereen had meegebracht.’ Ook het boek van Siska Jij tussen vele anderen kwam aan bod.

Dit is een ‘eindklas’ met kinderen die dit jaar 13 worden en volgend jaar dus naar een andere school overstappen. Juf Elke: ‘We waren als school geïnteresseerd in dit project omdat we veel belang hechten aan het welbevinden van onze leerlingen. We werken hier elke week aan, daarom vonden we deze muzische insteek een meerwaarde aan onze dagdagelijkse werking. We hopen dat ze meenemen dat het belangrijk is om positief naar jezelf te kijken. Een sterk zelfbeeld maakt leerlingen weerbaarder. Onze leerlingen dragen een rugzakje mee en hebben al een heel verleden. Vaak voelen ze zich mislukt en hebben ze een negatief zelfbeeld. Ze moeten van school veranderen en worstelen soms met de stempel die ze dan krijgen: BULO.’

‘Het boek van mijn leven’

‘In de tweede sessie mochten de kinderen in eigen boekjes schrijven, naar aanleiding van verschillende thema’s uit de boeken. In die boekjes kunnen ze hun hersenspinsels, emoties en gedachten kwijt. Ik stimuleerde hen door vragen te stellen over hun zelfbeeld zoals ‘Wat troost mij wanneer ik verdrietig ben? Wat kan ik goed? Ben ik eerder druk of eerder kalm?’ Ik zocht ook vooral naar de grenzen: wat vinden deze kinderen moeilijk en wat makkelijk? Het is een beetje aftasten, bij kinderen die mentaal jonger zijn dan ze lijken. Dat vraagt tijd.

Elk kind heeft een eigen verhaal, een eigen achtergrond. Er zijn leerlingen bij voor wie de vraag ‘Wat vind ik leuk aan mezelf?’ al te moeilijk is, te dichtbij komt. Als je dat merkt, moet je heel voorzichtig verder: kan ik een kleinere stap zetten? Kan ik de vraag anders formuleren? Waar voelen deze leerlingen zich wel comfortabel bij? In de praktijk komt dat er op neer dat je die leerlingen even wat ruimte geeft, hen vooral niet forceert. Soms ging ik wat te snel met een opdracht en moest ik de volgorde wat omgooien. Maar dat ging best vlot, door continu overleg en een heel goede samenwerking met juf Elke.’

De leerlingen mogen de eigen boekjes versieren met tekeningen én een titel. En plots komt hun persoonlijkheid mooi naar voor. In plaats van vooral niet anders te willen zijn, pakken ze fier uit met hun unieke titel - die ze zélf hebben bedacht en die niemand anders mag kopiëren.

Zelfportret

Siska: ‘Ik las elke sessie een stukje voor uit Brooddoos van Dimitri Leue en meester Peter las ook in de klas verder. Tijdens de laatste sessie heb ik het einde voorgelezen en hebben we het verhaal besproken. Daar heb ik een ‘spel’ aan vastgeknoopt: wat vind je van Cassie, wat haar overkomt, hoe ze ermee omgaat? Hoe zou je zelf reageren? Vind je het geloofwaardig of niet? We hadden het over het verschil tussen plagen en pesten. Ik koos voor een kringgesprek, waarin de leerlingen mochten rechtstaan wanneer ze zich in een uitspraak herkenden. Het ging om uitspraken als ‘Ik voel me soms triest in de klas’ of ‘Ik heb vrienden in de klas’.

Sowieso moet je afwisselen tussen meer verbale oefeningen en meer praktische fases, waarin de kinderen mogen knippen, plakken en kleuren.’ De kinderen knutselen een dubbelzijdig zelfportret bij elkaar, zogenaamde silhouethoofden: aan de ene kant zijn ze vrolijk, op de achterkant verdrietig. In beide gevallen hebben ze een groot hoofd, vol gedachten en thema’s. De kinderen putten inspiratie uit hun schrijfboek: welke woorden zijn belangrijk? Welke woorden hebben een positieve of negatieve lading?

Siska: ‘Tijdens de laatste sessie hebben we tableaux vivants gemaakt. Die doen nadenken over hoe groepen eruitzien als ze verdeeld zijn, samenhorig zijn, wanneer iemand uitsluiten … De leerlingen dragen maskers om de indruk van ‘standbeelden’ te versterken. Zo doet ook de mimiek er niet toe en gaat het echt om de uitbeelding van een gevoel/situatie. Die composities heb ik gefotografeerd.’

Toonmoment

De eigen boekjes en de zelfportretten van alle leerlingen worden een maand lang tentoongesteld in CC de Meent vlakbij de school. Siska: ‘De samenwerking met de leerkrachten - deze klas heeft les van juf Elke in de voormiddag en meester Peter in de namiddag - liep heel positief. Ik heb tussendoor ook eens met Elke gebeld om een beetje te evalueren hoe het liep en die feedback was echt heel bruikbaar. Ik hoop op een gevoel van verbinding bij de leerlingen. Ik hoop vooral dat ze zich samen trots voelen op wat ze als groep voor mekaar hebben gekregen. Dat ze plezier hadden in het maken en het schrijven. Dat ze zichzelf een klein beetje beter leerden kennen.’

’t Zal WELzijn

Elke leerling moet zich fijn en veilig voelen op school. Zonder angst voor pesterijen. Via het project ’t Zal WELzijn -een initiatief van de VLOR i.s.m. CANON Cultuurcel en Iedereen Leest- ontdekten 54 scholen hoe cultuureducatie daaraan kan bijdragen. Ze werkten allemaal volgens de theorie van Cultuur in de Spiegel. Meer tips om aan welbevinden in de klas te werken vind je op onze inspiratiepagina.

Versterk cultureel bewustzijn in de klas.

Wil je meer inzetten op cultuur in jouw klas? Ontdek hoe.

CIS cirkel basis

Culturele vaardigheden

waarnemen

  • Samen kijken naar projecties van illustraties (extra goed kijken via zoekopdrachten); luisteren naar het boek Ik zie jou, zie jij mij? dat wordt verteld.

verbeelden

  • Leerlingen schrijven en tekenen in hun eigen boek en zoeken een unieke titel die hen weerspiegelt. De silhouethoofden worden gevuld met persoonlijke gedachten in woord en beeld, en ook de tableaux vivants komen voort uit verbeelding en creativiteit.

analyseren

  • In groep gaan leerlingen praten en nadenken over wie ze zelf zijn, over waar ze bang, blij, triest van worden en over hoe ze angst voor anderen proberen te overwinnen. Ze benoemen hoe het is om in een groep te zijn en welke rol ze daarin proberen te vinden. Tenslotte onderzoeken ze samen hoe groepen eruitzien als ze verdeeld of samenhorig zijn en wanneer ze iemand uitsluiten.
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Sofie Rycken
School VLSBO Sint-Victor
Organisaties Trill vzw
CC de Meent
Onderwijsniveau
  • Basisonderwijs (lager en kleuter)
  • Buitengewoon basisonderwijs
Thema
  • beeld
  • Cultuur in de Spiegel
  • literatuur en leesmotivatie
  • welbevinden en pesten
Sleutelcompetenties
  • Nederlands
  • Sociaal-relationele competenties
  • Burgerschap
  • Zelfbewustzijn
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2016-2017
Projectverantwoordelijke Elke Belsack

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
2 leerlingen in museum met schilderijen

De Kunstbrug: verbind je school met een museum!

Zes jaar lang werkten M Leuven en de Mater Dei-school uit Leuven samen aan het project De Kunstbrug. De bedoeling was na te gaan of kunst kan helpen om kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

Lees meer
Leerling houdt boek omhoog

'Alles komt goed, altijd': creatief aan de slag rond jeugdliteratuur via druktechnieken

Met een jeugdboek als vertrekpunt ging kunstenares Joke Van Canneyt met de leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg aan de slag met allerlei druktechnieken. ‘Een project met een externe partner kan leerlingen én leerkrachten veel deugd doen.'

Lees meer
Leerling staat op stoel tijdens poëzie-opdracht

Deze OKAN-leerlingen brengen zelfgeschreven poëzie in beeld

Een OKAN-klas van het GO! technisch atheneum Brugge ging aan de slag met poëzie en beeld. Begeleid door twee dichters en een illustrator associeerden en verzonnen ze erop los. De uiteindelijke resultaten kwamen op een tentoonstelling in de bib te hangen, te bewonderen door heel de stad.
Lees meer
Close-up van partituur/liedjestekst

Daar zit muziek in: zingend Nederlands leren in NT2!

Een NT2-koor oprichten om op een muzikale, ongedwongen manier Nederlands te leren. Dat idee schuilt achter Daar zit muziek in, een dynamoPROJECT van GO! CVO Antwerpen. Leerkracht Nederlands aan anderstaligen en taalpromotor Nele Van fraeyenhove knoopte er een samenwerking met de muziekacademie van...

Lees meer
Geschminkte leerling kijkt recht in de camera

Deze vierdejaars leren zichzelf én elkaar kennen dankzij improvisatietoneel

Aan het GO! Atheneum Aalst werken de leerlingen van het 4e jaar ASO samen aan een totaalspektakel geïnspireerd op het boek Alice in Wonderland. 15 leerlingen, afkomstig uit verschillende richtingen, kozen voor de module toneel. Samen met theatermaker Tom De Bleye van theatergezelschap Larf! ontdekte...

Lees meer

Nieuws in de kijker

Laureaten Beste Boekenjuf/meester 2023 zijn bekend

De prijs voor Beste Boekenjuf/meester wil waardering schenken aan leerkrachten basisonderwijs die een concrete en...

arrow leftliteratuur en leesmotivatie
Lees meer
Emailadres UITID invullen om met Burgerprofiel te koppelen

Aanmelden voor onderwijspersoneel via 'Mijn Burgerprofiel'

Als onderwijspersoneel moet je nu aanmelden met je ‘Burgerprofiel’. Dit is een veilige en individuele manier om je...

Lees meer
Leerkrachten zitten tegenover elkaar en stellen vragen aan elkaar in het kader van een speeddate

Eerste ontmoetingsdag voor startende Kunstkuren - 9 juni '23

Op 1 september 2023 starten in Vlaanderen 100 nieuwe Kunstkuren. Ben jij één van hen? Kom dan zeker op 9 juni naar de...

arrow leftKunstkuur
Lees meer
logo Poëziesterren secundair

Ontdek de winnaars Poëziesterren secundair onderwijs 2023

35.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad van verschillende Vlaamse en Brusselse scholen stemden tijdens de week...

Lees meer
cover No guts no glory, Fred Wartna

WIN een boek over kunst in het hart van het onderwijs

Stel dat de kunstvakken eens niet het toetje op school zijn op vrijdagmiddag als alles gedaan is, maar dat je op...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, ondersteuningen en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement Onderwijs en Vorming

Koning Albert II-laan 15, postbus 134

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Toegankelijkheidsverklaring
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs