Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. STEM wordt STEAM, met de A van Arts

STEM wordt STEAM, met de A van Arts

Hoe voeg je een dosis cultuur of Arts toe aan het nuchtere STEM-onderwijs dat focust op Science, Technology, Engineering en Mathematics? Met een artistieke projectweek rond de ‘Diepzee’ bijvoorbeeld!

Jeugdtheater Larf! verkende in workshops rond wetenschap en theater de donkere onderwaterwereld. 19 jongens uit het tweede jaar Industriële Wetenschappen van het V.T.I. Sint-Laurentius in Lokeren waren de fantasierijke proefkonijnen. Of moeten we ‘gronkers’ en ‘yetikrabben’ zeggen?

Wetenschap, maar dan anders

‘Onze leerlingen ervaren wetenschap en techniek tijdens dit project op een andere manier dan via de puur schoolse aanpak. Theater, muziek, wetenschap, techniek: je kan het allemaal versmelten. Al lukt dat in gewone lessen niet gemakkelijk’, zegt Dilia Van Avermaet, lerares wiskunde en wetenschappelijke vakken. Greet Verstocken, leraar Nederlands, treedt haar bij: ‘IW is de uitgelezen STEM-richting. Deze leerlingen zijn van nature nuchter en realistisch ingesteld. We willen met het project hun kunstige kant aanwakkeren.’ STEM wordt zo het nog straffere STEAM. Arts moet je binnen deze context ruim opvatten. Denk aan theater, mondelinge vaardigheden, uitbeelden, muziek maken … Een medewerker van Larf! deed in het verleden een interim op de school. De contacten waren dus snel gelegd.

Professor Streep Beek kietelt de fantasie

Twee professionals van Larf! kwamen tijdens de projectweek telkens het tweede en derde lesuur een workshop geven. Zij lanceerden het thema ‘Diepzee’ en legden het stramien vast. De leerlingen bepaalden de inhoud. Een eerste expertenopdracht kietelde hun fantasie. ‘De leerlingen transformeerden in profs in diepzeedenken. Alsof ze alles wisten, zo moesten ze spreken. Ze kwamen net terug van een expeditie en stelden hun bevindingen voor op een congres voor wetenschappers’, vertelt Greet. Vragen als ‘Hoe ziet het er daar beneden uit?’, ‘Wat heb je onderzocht?’ en ‘Wat heb je ontdekt?’ zetten hen op weg. ‘Hun professorennaam was een combinatie van de naam van hun eerste huisdier en hun straatnaam zonder het woord ‘straat’. Professor Streep Beek en Prof Pluisje Bril dus.’

'Vanuit hun creativiteit leerden ze probleemoplossend denken. Dat is ook belangrijk voor vakken als techniek en wiskunde’

Beeldend creatief en wetenschappelijk onderbouwd

Een stellingenspel diepte nadien de wetenschappelijke kant uit. Sneeuwt het in de diepzee? Bestaan er lichtgevende vissen? Kunnen er ook vulkaanuitbarstingen onder water zijn? Hoor je in de diepzee een boot passeren? Larf! liet zich daarvoor door wetenschappers van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) voeden. ‘Dat hielp de leerlingen om inhoudelijk een stap verder te gaan’, zegt Dilia. Tijdens de volgende workshops werd de groep opgesplitst: wie liever fysiek actief was, oefende de speciale yetikrab-constructie. Zij waren beeldend creatief bezig. Wie verbaal sterk stond, sleutelde aan de tekst van het toonmoment. Leerlingen leefden zich ook muzikaal uit door zelf geluiden op te nemen en er effecten aan toe te voegen. Zo creëerden ze eigenhandig het geluid van de diepzee.

Krabtikkertje en concentratieoefeningen

Tussendoor zorgden Monique en Joachim van Larf! voor een pak spelletjes om de energie te kanaliseren en de leerlingen geconcentreerd te houden. Krabtikkertje (op handen en voeten met de buik in de lucht) werd zo al snel een diepzeeklassieker. De jongens leerden discussiëren en elkaars stellingen met fantasierijke argumenten ondermijnen. Ze verzonnen monsters zoals de ‘gronker’ met een lichtgevende ‘maanhoorn’ op z’n kop. Om het kolossale fantasiebeest uit te beelden moest de hele klas goed samenwerken.

Creatief en probleemoplossend denken

Tijdens het toonmoment op vrijdagmiddag kwamen de andere tweedejaars met hun leraren kijken. De ‘professoren’ stelden hun ontdekkingen voor en het publiek maakte kennis met gronkers en yetikrabben. Rechtsreeks uit de diepzee. Het eindoordeel? ‘De leerlingen zijn een week lang erg betrokken geweest. 'Vanuit hun creativiteit leerden ze probleemoplossend denken. Dat is ook belangrijk voor vakken als techniek en wiskunde’, besluiten de leraren. De actieve en fantasierijke aanpak van Larf! inspireerde ook de leraren: ‘Sommige werkvormen gaan we zeker ook zelf uitproberen tijdens de les. Deze klas heeft niet op de traditionele manier geleerd door enkel te zitten en te lezen. Dat werkte ook. En het leverde enthousiaste leerlingen op.’ Zo enthousiast dat sommigen toneelschool overwegen. 

Tips van juf Dilia en juf Greet

  • Het begin van het schooljaar (de derde week van september) was ideaal voor een project als dit omdat het ook aandacht voor groepsvormende activiteiten had.
  • Kies je doelgroep goed: in het begin van het tweede jaar zijn deze jongens nog heel ontvankelijk voor een creatieve insteek als deze.
  • Het thema ‘Diepzee’ prikkelt de fantasie, fascineert jong en oud en je kan er een pak wetenschappelijke thema’s aan koppelen (luminescentie, waterdruk …).
  • Leerlingen die thuis niet vaak met cultuur in aanraking komen, krijgen met een project als dit toch een pak creatieve ervaringen mee.
  • Alles kan muziek zijn. Hier maakten leerlingen zelf een soundscape en werkten ze meer klankgericht. Ook al speelden ze geen ‘instrument’, ze creëerden dus wel muziek.
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Veerle Vanbuel
School VLOT!
Organisaties LARF!
Onderwijsniveau
  • Secundair onderwijs
  • Voltijds gewoon secundair onderwijs
Thema
  • drama en theater
  • geluid en muziek
Sleutelcompetenties
  • Lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Sociaal-relationele competenties
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2016-2017
Projectverantwoordelijke Miek Debeule

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
2 leerlingen in museum met schilderijen

De Kunstbrug: verbind je school met een museum!

Zes jaar lang werkten M Leuven en de Mater Dei-school uit Leuven samen aan het project De Kunstbrug. De bedoeling was na te gaan of kunst kan helpen om kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

Lees meer
Leerling houdt boek omhoog

'Alles komt goed, altijd': creatief aan de slag rond jeugdliteratuur via druktechnieken

Met een jeugdboek als vertrekpunt ging kunstenares Joke Van Canneyt met de leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg aan de slag met allerlei druktechnieken. ‘Een project met een externe partner kan leerlingen én leerkrachten veel deugd doen.'

Lees meer
Leerling staat op stoel tijdens poëzie-opdracht

Deze OKAN-leerlingen brengen zelfgeschreven poëzie in beeld

Een OKAN-klas van het GO! technisch atheneum Brugge ging aan de slag met poëzie en beeld. Begeleid door twee dichters en een illustrator associeerden en verzonnen ze erop los. De uiteindelijke resultaten kwamen op een tentoonstelling in de bib te hangen, te bewonderen door heel de stad.
Lees meer
Close-up van partituur/liedjestekst

Daar zit muziek in: zingend Nederlands leren in NT2!

Een NT2-koor oprichten om op een muzikale, ongedwongen manier Nederlands te leren. Dat idee schuilt achter Daar zit muziek in, een dynamoPROJECT van GO! CVO Antwerpen. Leerkracht Nederlands aan anderstaligen en taalpromotor Nele Van fraeyenhove knoopte er een samenwerking met de muziekacademie van...

Lees meer
Geschminkte leerling kijkt recht in de camera

Deze vierdejaars leren zichzelf én elkaar kennen dankzij improvisatietoneel

Aan het GO! Atheneum Aalst werken de leerlingen van het 4e jaar ASO samen aan een totaalspektakel geïnspireerd op het boek Alice in Wonderland. 15 leerlingen, afkomstig uit verschillende richtingen, kozen voor de module toneel. Samen met theatermaker Tom De Bleye van theatergezelschap Larf! ontdekte...

Lees meer

Nieuws in de kijker

Laureaten Beste Boekenjuf/meester 2023 zijn bekend

De prijs voor Beste Boekenjuf/meester wil waardering schenken aan leerkrachten basisonderwijs die een concrete en...

arrow leftliteratuur en leesmotivatie
Lees meer
Emailadres UITID invullen om met Burgerprofiel te koppelen

Aanmelden voor onderwijspersoneel via 'Mijn Burgerprofiel'

Als onderwijspersoneel moet je nu aanmelden met je ‘Burgerprofiel’. Dit is een veilige en individuele manier om je...

Lees meer
Leerkrachten zitten tegenover elkaar en stellen vragen aan elkaar in het kader van een speeddate

Eerste ontmoetingsdag voor startende Kunstkuren - 9 juni '23

Op 1 september 2023 starten in Vlaanderen 100 nieuwe Kunstkuren. Ben jij één van hen? Kom dan zeker op 9 juni naar de...

arrow leftKunstkuur
Lees meer
logo Poëziesterren secundair

Ontdek de winnaars Poëziesterren secundair onderwijs 2023

35.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad van verschillende Vlaamse en Brusselse scholen stemden tijdens de week...

Lees meer
cover No guts no glory, Fred Wartna

WIN een boek over kunst in het hart van het onderwijs

Stel dat de kunstvakken eens niet het toetje op school zijn op vrijdagmiddag als alles gedaan is, maar dat je op...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, ondersteuningen en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement Onderwijs en Vorming

Koning Albert II-laan 15, postbus 134

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Toegankelijkheidsverklaring
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs