Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanmelden
Home

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Activiteiten
  • Cultuurpartners
  • Scholen
  • Ondersteuning
    • dynamoOPWEG
    • dynamoPROJECT
    • Kunstkuur
  • Acties
    • Cultureel bewustzijn
    • Beste Boekenjuf/meester
    • Poëziesterren basisonderwijs
    • Poëziesterren secundair onderwijs
    • Netwerk Lezen op School
    • Inspiratiedag
    • Cultuurdagen
    • Dag van de Cultuureducatie
    • Cultuur en onderwijs
    • Erfgoedweek
  • Inspiratie
Zoeken
Sluit zoekvenster
Sluit zoekvenster

Kruimelpad

  1. Home
  2. #FREE

#FREE

De secundaire school BARNUM creëerde samen met 17-jarige leerlingen een Engelstalig toneelstuk over persoonlijke dromen. Het toneelstuk werd opgepikt door een internationaal theaterfestival in Gent van Roeland vzw en gaf daarmee een ideale kans aan jongeren om te tonen wie ze werkelijk zijn.

Als 17-jarige staat de wereld voor je open. Het leven is vol mogelijkheden en zoveel moet er nog gebeuren. Hoe je toekomst er uit zal zien weet je nog niet, maar dromen kan je alvast wel. Dromen moet! Hoe groter de droom, hoe beter.

‘Because I have heard it said that the first ingredient of success is to dream a great dream.’

Engels toneel

In de derde graad van de secundaire school BARNUM in Roeselare kiezen de leerlingen in hun 5de jaar een seminarie naar keuze. Een keuzevak als het ware. Eén van deze seminaries is Engels toneel. Het eenuursvak wordt om de twee weken ingeroosterd voor 2 lesuren, ‘this is where it all happens!’.

‘In de periode van september tot januari gingen de leerlingen aan de slag met teambuildende activiteiten. Zo kon de nieuw samengestelde klasgroep, want ze bestaat uit leerlingen van allerlei klassen van het 5de jaar, elkaar beter leren kennen’, vertelt Lies Merlevede, leerkracht Engels. ‘Ze stelden zichzelf voor met kernwoorden in een zelfgemaakt filmpje, schreven ze een persoonlijke bucketlist en brachten jeugdherinneringen tot leven door foto’s en persoonlijke items te verwerken in een dramastuk dat ze aan elkaar presenteerden.’ Dit gebeurde onder de vakkundige leiding van Lies, samen met Karolien Verscheure, oud-leerling van de school en leerkracht Woord in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Roeselare. ‘Tijdens de activiteiten werd er consequent gewerkt aan enerzijds de Engelse taal en anderzijds aan dramatechnieken zoals expressief spreken, klemtonen leggen, viewpoints, beweging, situering en lichaamshouding op een podium.’

De leerlingen getuigen van een ongelofelijk boeiend en leerrijk traject. Simone Hanne zit in het vijfde jaar Latijn-wetenschappen en vertelt : ‘Het is zo leuk om dit te doen, er heerst een echt groepsgevoel, we zijn klein begonnen en nu wordt het bij de uitwerking altijd maar groter. Het Engels spreken is aanpassen, maar al doende leer je om het meer te spreken.’

Artscene Festival

Vanaf januari werd er intensief nagedacht en geschreven aan het Engelstalig toneelstuk met als kers op de taart een opvoering tijdens het jaarlijks Artscene Festival in Gent. Tijdens dit festival presenteerden verschillende scholen hun 40 minuten durende toneelstuk aan een internationaal publiek (!) binnen het centrale thema Frontiers.

Karolien, die de leerlingen al goed kende en aan typecasting had gedaan tijdens de groepsversterkende activiteiten, schreef in grote lijnen een scenario met verschillende acts. Deze acts zouden de kapstok worden van het toneelstuk. Hieraan konden de leerlingen een eigen inhoud ophangen. Als inspiratiebron kozen Karolien en Lies voor de film The Bucket List en voor het boek The BFG van Roald Dahl (die de leerlingen moesten lezen tijdens de kerstvakantie).

‘Dreams are meant to be lived, will you live yours?’

Een eigen verhaal

Bij iedere act werden opdrachten bedacht die de leerlingen hielpen om een eigen invulling te bedenken. Zo kregen ze bij de eerste act de opdracht om random historical facts te verzamelen. In een andere act gingen ze op zoek naar liedjes die grensden aan het thema Frontiers om er vervolgens een medley van te maken. Bij nog een andere act schreven de leerlingen een monoloog over hun persoonlijke bucketlist, waarbij ze hun dromen voor de toekomst aftoetsten tegen de begrenzing van de maatschappij en tegen realistische verwachtingen.

De invulling van de ene act diende als stof voor de andere act. Zo kwamen de leerlingen tot een verhaal waar Sarah (de leerlingen gebruiken naast hun eigen wensen in het toneelstuk ook hun eigen naam) geïnspireerd wordt door de monoloog over dromen. Ze komt op het idee een droomfabriek op te richten waarbij ze de dromen van anderen laat uitkomen. Gekweld door een negativistisch duiveltje op de ene schouder en aangemoedigd door een positief ingesteld engeltje op de andere schouder spoort ze haar vriendinnen aan om te geloven in hun dromen en er voor te gaan.

There are really no frontiers in our minds.

Het stuk werd een eerste keer als try-out voorgesteld op school aan de leerlingen van het 5de jaar. Daarna drie dagen lang aan het grote publiek op het Artscene Festival in Gent. In een toneelstuk met gitaarmuziek, zelfgemaakte medleys, dans, fotomontages op groot scherm en een grote functionele woordenschat aan Engels werd het publiek meegenomen in een verhaal dat je een ongelooflijke zin deed krijgen om je eigen bucket list te maken en om deze uit te voeren! 

De boodschap is duidelijk: grenzen zijn overal, behalve in ons hoofd. Onze gedachten mogen niet begrenst worden. Ofwel droom je, ofwel niet. En als je droomt, verleg dan je grenzen en probeer ze waar te maken. Hoe groot of klein ze ook zijn.

Tips van Lies

  • Vertrek niet vanuit een bestaand boek of script, maar schijf je eigen verhaal. Dit stimuleert niet alleen ieders motivatie om hieraan te werken maar bevordert de zelfreflectie van leerlingen.
  • Werk samen met professionele externe partner waarmee het klikt. Op die manier kan je samen in duo werken.
  • Gebruik een extern evenement als platform voor je leerlingen. Breek uit de grenzen van je school en ga op zoek naar plaatsen waar je het resultaat van leerlingen kan tonen.
Dien je eigen subsidieproject in
Auteur Raf Schevenels
Label
  • Cultuur in de Spiegel
School BARNUM
Organisaties Roeland vzw
Karolien Verscheure
Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
Onderwijsniveau
  • Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
  • Secundair onderwijs
  • Voltijds gewoon secundair onderwijs
  • Woordkunst-drama
Thema
  • dans en beweging
  • drama en theater
  • taal(bevordering) en taalstimulatie
Sleutelcompetenties
  • Lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Nederlands
  • Andere talen
  • Sociaal-relationele competenties
  • Zelfbewustzijn
  • Cultureel bewustzijn
Schooljaar 2015-2016
Projectverantwoordelijke Lies Merlevede

Praktijkvoorbeelden

Toon alle praktijkvoorbeelden →
2 leerlingen in museum met schilderijen

De Kunstbrug: verbind je school met een museum!

Zes jaar lang werkten M Leuven en de Mater Dei-school uit Leuven samen aan het project De Kunstbrug. De bedoeling was na te gaan of kunst kan helpen om kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

Lees meer
Leerling houdt boek omhoog

'Alles komt goed, altijd': creatief aan de slag rond jeugdliteratuur via druktechnieken

Met een jeugdboek als vertrekpunt ging kunstenares Joke Van Canneyt met de leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg aan de slag met allerlei druktechnieken. ‘Een project met een externe partner kan leerlingen én leerkrachten veel deugd doen.'

Lees meer
Leerling staat op stoel tijdens poëzie-opdracht

Deze OKAN-leerlingen brengen zelfgeschreven poëzie in beeld

Een OKAN-klas van het GO! technisch atheneum Brugge ging aan de slag met poëzie en beeld. Begeleid door twee dichters en een illustrator associeerden en verzonnen ze erop los. De uiteindelijke resultaten kwamen op een tentoonstelling in de bib te hangen, te bewonderen door heel de stad.
Lees meer
Close-up van partituur/liedjestekst

Daar zit muziek in: zingend Nederlands leren in NT2!

Een NT2-koor oprichten om op een muzikale, ongedwongen manier Nederlands te leren. Dat idee schuilt achter Daar zit muziek in, een dynamoPROJECT van GO! CVO Antwerpen. Leerkracht Nederlands aan anderstaligen en taalpromotor Nele Van fraeyenhove knoopte er een samenwerking met de muziekacademie van...

Lees meer
Geschminkte leerling kijkt recht in de camera

Deze vierdejaars leren zichzelf én elkaar kennen dankzij improvisatietoneel

Aan het GO! Atheneum Aalst werken de leerlingen van het 4e jaar ASO samen aan een totaalspektakel geïnspireerd op het boek Alice in Wonderland. 15 leerlingen, afkomstig uit verschillende richtingen, kozen voor de module toneel. Samen met theatermaker Tom De Bleye van theatergezelschap Larf! ontdekte...

Lees meer

Nieuws in de kijker

Laureaten Beste Boekenjuf/meester 2023 zijn bekend

De prijs voor Beste Boekenjuf/meester wil waardering schenken aan leerkrachten basisonderwijs die een concrete en...

arrow leftliteratuur en leesmotivatie
Lees meer
Emailadres UITID invullen om met Burgerprofiel te koppelen

Aanmelden voor onderwijspersoneel via 'Mijn Burgerprofiel'

Als onderwijspersoneel moet je nu aanmelden met je ‘Burgerprofiel’. Dit is een veilige en individuele manier om je...

Lees meer
Leerkrachten zitten tegenover elkaar en stellen vragen aan elkaar in het kader van een speeddate

Eerste ontmoetingsdag voor startende Kunstkuren - 9 juni '23

Op 1 september 2023 starten in Vlaanderen 100 nieuwe Kunstkuren. Ben jij één van hen? Kom dan zeker op 9 juni naar de...

arrow leftKunstkuur
Lees meer
logo Poëziesterren secundair

Ontdek de winnaars Poëziesterren secundair onderwijs 2023

35.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad van verschillende Vlaamse en Brusselse scholen stemden tijdens de week...

Lees meer
cover No guts no glory, Fred Wartna

WIN een boek over kunst in het hart van het onderwijs

Stel dat de kunstvakken eens niet het toetje op school zijn op vrijdagmiddag als alles gedaan is, maar dat je op...

Lees meer
Bekijk alles van nieuws

Nieuwsbrief

Schrijf meteen in en ontvang talrijke tips en inspiratie over meer en beter cultuuronderwijs op school, activiteiten, ondersteuningen en deadlines, praktijkvoorbeelden en onze evenementen. Je mag de nieuwsbrief twee keer per maand in je mailbox verwachten.

 
 

Door in te schrijven stem je in met de privacyverklaring.

Voetmenu

Voor scholen

  • Activiteiten voor jouw klas
  • Cultuurpartners ontdekken
  • Jouw schoolpagina
  • Gratis vervoer met De Lijn
  • Financiële steun voor jouw project
  • Samenwerking school en academie
  • Acties en evenementen
  • Inspiratie
  • Reviews van leerkrachten

Voor cultuurpartners

  • Zo start je op Cultuurkuur
  • Organisatiepagina maken
  • Activiteit toevoegen
  • Culturele bestemming worden
  • Scholen in de buurt zoeken

Over Cultuurkuur

  • Over het platform
  • Kalender
  • Veelgestelde vragen
  • Schrijf je in op de nieuwsbrief

Contacteer ons

  • mailContactformulier
  • phone02 553 96 63
  • Facebook Volg ons op Facebook (opent in een nieuw tabblad)

Vlaamse overheid

Departement Onderwijs en Vorming

Koning Albert II-laan 15, postbus 134

1210 Brussel

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel i.s.m. publiq (opent in een nieuw tabblad)

© 2022 Cultuurkuur

  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Toegankelijkheidsverklaring
Cultuurkuur

Cultuurkuur.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (opent in een nieuw tabblad)
Vlaanderen is cultuur en onderwijs